NOORD-HOLLAND - De oude verdedigingslinie van Amsterdam was vandaag het decor van de 2e editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam. 1.000 deelnemers fietsten vanaf de startlocaties in Uitgeest en Uithoorn 65, 120 of 170 km langs een ring van forten. De heerlijke weersomstandigheden maakten het fietsfeestje vandaag compleet.


De deelnemers genoten onderweg niet alleen van de schitterende uitzichten, ook de verzorgingsposten waren in stijl uitgekozen. Onder meer Fort aan den Ham, Fort Spijkerboor en Fort bij Nigtevecht gaven de toertocht vandaag een historisch en sfeervol tintje. En ook bij de andere verzorgingsposten konden de fietsers dankzij de vele vrijwilligers even lekker bijtanken en op adem komen voordat zij hun weg door het weidse en groene landschap vervolgden.

De vijf verschillende routes brachten de deelnemers gedeeltelijk langs de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie is 135 kilometer lang en bestaat uit 46 forten en veel batterijen, dijken en sluizen. Sinds 1996 is door de UNESCO het belang van deze historische Nederlandse verdedigingslinie erkend en staat de Stelling op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Extra belevenis met de app

Met de Le Champion app, die de deelnemers gratis konden downloaden en gebruiken, kwam de omgeving van de Ronde van de Stelling van Amsterdam nog meer tot leven. Onderweg ontvingen de fietsers die gebruikmaakten van de app notificaties met leuke informatie over de plek op de route waar zij op dat moment waren, zoals de forten en de Liniebrug, die de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie met elkaar verbindt. Ook konden de deelnemers zich met de LiveTracking functie in app laten volgen door het thuisfront.

Fietsen voor het goede doel

Natuurorganisatie Landschap Noord-Holland was het officiële goede doel van de 2e editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam. Dankzij alle deelnemers die bij hun inschrijving een vrijwillige bijdrage gedaan hebben, kon bestuurslid Jan Houtenbos van Le Champion vanmorgen een cheque met het mooie bedrag van € 843,- uitreiken aan boswachter Jeroen Engelhart van Landschap Noord-Holland. De natuurorganisatie gaat dit geld gebruiken om een broedwand voor ijsvogels te bouwen in het gebied tussen Beverwijk en Heemskerk. In dit gebied is namelijk wel genoeg voedsel te vinden voor de vogels, maar zijn geen natuurlijke broedgelegenheden voor de ijsvogel. Zo'n speciale wand zorgt ervoor dat ijsvogels hun jongen sneller en veiliger voeden.

Editie 2023

De datum voor de 3e editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam wordt binnenkort bekendgemaakt op www.rondevandestellingvanamsterdam.nl. Heb je volgende maand zin in een leuke fietsuitdaging? Schrijf je dan in voor de Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic op zondag 18 september. Alle fietsevenementen van Le Champion vind je op www.lechampion.nl.