HAARLEMMERMEER - Met ruim 150 enthousiaste bezoekers en 12 partijvertegenwoordigers is op het sportdebat onderstreept dat sport en bewegen een belangrijk thema is voor inwoners van de gemeente Haarlemmermeer. Op het podium bleek dat het onderwerp ook bij de partijen leeft. Hoewel de stelling “de gemeente moet de komende 4 jaar meer investeren in sport en bewegen” is gericht op de toekomst, ging het al snel over de geplande bezuinigingen.

Meerdere partijen lieten weten dat er bij meevallers in de begroting gekeken zal worden naar ruimte om de geplande bezuiniging deels terug te draaien. Tenslotte levert elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen onderaan de streep 2,5 euro op voor de inwoners, rekende het Mulier Instituut eerder al uit. Jurgen Nobel van de VVD liet gekleed in zijn sportieve padel outfit weten dat hij zo zijn vraagtekens heeft bij de rekenmethode van het Mulier Instituut. Vraagtekens die hij niet heeft bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis, wat hij desgevraagd betitelde als een winstgevend project.

Voorzitter van de Nederlandse Sportraad Michael van Praag sprak over hoe de landelijke overheid het sportbeleid minder vrijblijvend zou moeten maken. Forza! lijsttrekker Erik Vermeulen noemde dat advies “ridicuul”, waarop van Praag hem vroeg eerst de stukken te lezen voor ze van een dergelijk commentaar te voorzien. De uitnodiging van van Praag om daarna nog eens in gesprek te gaan werd door Erik Vermeulen met een duim in de lucht beantwoord. Natuurlijk was er tijd om even op adem te komen, of juist buiten adem te raken. Team Sportservice verzorgde een beweegmoment dat met een lach op het gezicht door het publiek en de partijvertegenwoordigers keurig is uitgevoerd.

Kim van Goethem van GroenLinks was helemaal thuis in het onderwerp sport en bewegen, ze wist goed te verwoorden waarom investeren juist nu belangrijk is. Met stijgende kosten bij jeugdzorg, na de coronaperiode en met een groeiend aantal gezinnen die van het minimum rondkomen levert de positieve werking van sport en bewegen veel winst op. Haar optreden kreeg luid applaus uit de zaal. Na afloop liet Barry Wehman van Team Sportservice Haarlemmermeer weten dat de avond geslaagd is.

“Wij zien wat sport en bewegen in de praktijk doet, hoeveel invloed de ondersteuning die wij bieden heeft en wat het betekent om mensen maximaal te laten profiteren van de positieve effecten die het met zich meebrengt. We hopen dat inwoners en partijen dat op en na 16 maart ook blijven zien.” Het sportdebat is vanaf dinsdag 8 maart terug te zien op de website van Team Sportservice: jouw.teamsportservice.nl/haarlemmermeer