AMSTERDAM - Koploper Ajax heeft zondag het verschil met naaste belager PSV tot vier punten uitgebreid. In een rechtstreeks duel waren de Amsterdammers in de Johan Cruijff Arena veel te sterk: 5-0.

PSV, zonder de geblesseerde smaakmakers Madueke en Gakpo, wist doelman Remko Pasveer in de eerste tien minuten nog drie keer aan het werk te zetten. Ondermeer op een kopbal van Vinicius had de doelman een goede redding in huis. Ook de andere Eindhovense pogingen werden gekeerd en daarna nam Ajax, dat in het duel om de Johan Cruijff-schaal nog met 0-4 verloor, het heft in handen.

Al snel viel d eopeningstreffer. Steven Berghuis schoot na een slimme pass van aanvoerder dusan Tadic hard raak. De toenemende druk van Ajax, waaraan veel ploegen in de Arena dit seizoen al bezweken, leidde voor de rust niet tot meer treffers.

In de tweede helft schoot Ajax wel met scherp en walste het over de gasten heen. Sebastién Haller kopte een hoekschop van Tadic tegen de touwen en na de 3-0 van Antony, die na sterk voorbereidend werk van uitblinker Haller wist af te ronden, leek PSV de handdoek al in de ring te werpen. Berghuis maakte twintig minuten voor tijd plaats voor Davy Klaassen en de invaller bracht even later de 4-0 op het scorebord. In de extra tijd tekende Tadic met zijn honderdste eredivisiedoelpunt voor de 5-0.