NIEUW VENNEP - Herfst: natuurgidsen van IVN Haarlemmermeer begeleiden zondag 1 oktober een struin-excursie in de Venneperhout met speciale aandacht voor de herfstverschijnselen.

In het najaar is de natuur klaar voor het winteravontuur. Bomen, struiken en planten zitten vol vruchten en zaden. Zoals de eikels die de Gaai zo lekker vindt. Verliest de gaai er een dan komt daar misschien volgend jaar weer een nieuwe eik. De putter is gek op de zaden van de distel, ze worden niet voor niks ook distelvink genoemd. Zo helpen dieren en planten elkaar. Bij het verspreiden van die zaden en vruchten zijn er meer ingenieuze methodes.

Wij mensen maken ook graag gebruik van die vruchten denk daarbij aan in Haarlemmermeer veel voorkomende hazelaars. En terwijl wij door het struikgewas op zoek zijn naar de lekkere vruchten zoals braam of hazelnoot, verspreiden we diverse zaden die aan onze kleren of voetzolen blijven hangen zoals nagelkruid en weegbree. In de Venneperhout zijn de struiken en bomen al volwassen genoeg om vruchten te dragen. Tussen de struiken staan diverse planten die in deze tijd ook vol zaad staan.

Deelname is gratis

Verzamelen is om 11.00 bij de Venneperlodge, Getsewoudweg 1, 2151 MS Nieuw-Vennep. Duur: 2 uur. Deelname is gratis. Meer info via ivnhaarlemmermeer@gmail.com