HOOFDDORP - Op zaterdag 9 november werd door vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven in Hoofddorp geflyerd om mensen te informeren over de gevaren van lachgas.

In Hoofddorp werd door burgemeester Schuurmans vorig jaar al een verbod afgekondigd voor het gebruik van lachgas in het openbaar. Het team van Geen Drugs-Wel Leven ging daarom tevens langs bij het gemeentehuis om een informatiepakket in de bus te doen voor de burgemeester.

Lachgas nog steeds veel gebruikt
De vraag is of een verbod voldoende is. Wanneer je googelt op lachgas en Hoofddorp, kom je op de eerste twee pagina’s alleen al 12 aanbieders van lachgas tegen. Een verbod op straatgebruik legt nog niet meteen het thuisgebruik aan banden. Bovendien is voor jongeren iets wat verboden is vaak alleen nog maar aantrekkelijker.

Stichting Geen Drugs-Wel Leven pleit daarom voor voorlichting. Eerlijke en juiste voorlichting over lachgas en drugs in het algemeen. Niet met een verwijtend vingertje dat je geen drugs moet nemen, maar goede informatie over wat drugs in je lichaam doet; waarom het zo verslavend is, en wat de gevolgen op de langere termijn kunnen zijn.

Toekomst van onze jeugd op het spel
Geen Drugs-Wel Leven maakt zich oprecht zorgen over de toekomst van onze jeugd. Gerbrig Deinum, vrijwilligster bij de stichting legt uit waarom: “De gevolgen van drugsgebruik op de langere termijn worden vaak onderschat. Wanneer je psychosegevoelig bent kun je bijvoorbeeld jaren later nog een psychose krijgen. Van drugs als lachgas wordt vaak gezegd dat een paar keer geen kwaad kan, terwijl het meteen invloed heeft op je hersenen en je zenuwstelsel. Je hersenen heb je je hele leven nog nodig; daar wil je toch geen risico’s mee nemen?”

“Tegelijkertijd begrijp ik helemaal dat jongeren een beetje lol willen hebben, zeker in deze moeilijke corona-tijd. Daarom is goede voorlichting noodzakelijk, want als je weet wat er in je lichaam gebeurt, dan kun je een meer verantwoorde keuze maken of je dat ballonnetje wel of niet neemt.”

Internationale campagne voor een drugsvrije wereld
De voorlichtingscampagne van Geen Drugs Wel-Leven maakt deel uit van de internationale campagne Drug Free World, opgericht vanuit Scientology International. Kern van de campagne is een volledig lespakket met boekjes en korte filmpjes over verschillende soorten drugs.

Scientology oprichter L. Ron Hubbard verklaarde al in 1969 dat “dat drugs weleens het meest destructieve element zou kunnen zijn voor onze samenleving.”

Gerbrig Deinum: “Kijken we naar Nederland, dan zien we de destructieve gevolgen van drugs overal om ons heen. Los van alle criminaliteit, milieuvervuiling en verharding van de onderwereld, zorgt drugs ook dichter bij huis voor kleine en grote drama’s. Denk daarbij alleen al aan de meer dan 60 jongeren die een dwarslaesie hebben opgelopen na overmatig lachgasgebruik…”

Een drugsvrij leven – het nieuwe normaal
Stichting Geen Drugs-Wel Leven is van mening dat drugsgebruik niet zonder risico is en dat we af moeten van het idee dat het erbij hoort. Een van de belangrijkste manieren om deze trend te doorbreken is ervoor te zorgen dat drugs niet meer normaal wordt gevonden en dat jongeren kiezen voor een drugsvrij leven. Volgens Gerbrig is Zweden daarin een goed voorbeeld. “Daar lijkt na 25 jaar drugseducatie op scholen het tij nu te keren en zie je steeds meer jongeren die drugs niet meer cool vinden.”

In Nederland wil de stichting daarom vooral focussen op voorlichting aan de voorkant. Zo worden er bijvoorbeeld lezingen gegeven op scholen. De nieuwste ambassadeur van de stichting is stand-up comedian Rachid Larouz, die een anti-drugs lezing aan het voorbereiden is die hij vanaf 2021 op scholen in Nederland wil gaan uitrollen. Met een humorvolle boodschap die de jeugd aan het denken moet zetten.