VELSERBROEK - De jaarlijkse Kennemer Vogeldag komt er weer aan. Op zondag 7 april worden er rondom Fort Benoorden Spaarndam allerlei activiteiten rondom vogels georganiseerd. Je kunt deelnemen aan excursies en speuren naar vogels. Er zijn workshops, demonstraties en presentaties. Ook voor kinderen is er van alles te doen.


Onder begeleiding van de gidsen van IVN Zuid-Kennemerland en de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland gaan bezoekers op zoek naar weide-, water- en bosvogels. Er zijn korte excursies naar het Landje van Gruijters, de Hekslootpolder en het Munitiebos. Wie weet zien we een ijsvogel scheren over het water of baltsende buizerds boven het munitiebos. Grote kans dat we een van de sierlijkste vogels ‘de kluut’ spotten.

Zelf vogels tellen

Bij het BIG SIT telpunt helpen ervaren tellers de deelnemers op weg om overvliegende vogels te herkennen aan hun verenkleed en hun roepjes. Ook kunnen zij zelf ervaren hoe het is om vogels te tellen. En vergeet vooral niet te genieten van het panoramische uitzicht op die plek!

Zoveel leuke activiteiten

Kinderen kunnen hun vogelhart ophalen tijdens allerlei activiteiten, zoals een spannende puzzeltocht of een workshop uilenballen pluizen. In het Fort benoorden Spaarndam worden lezingen over vogels gegeven en is een kleine tentoonstelling ingericht. Er zijn rondleidingen langs de wandschilderingen die gelegerde soldaten in het Fort ooit hebben gemaakt. Ouders en kinderen kunnen meedoen aan een quiz, maar ook stilletjes genieten van het vogelgezang dat rondom klinkt of zich griezelend verbazen over vogelgeluiden in de nacht. Kortom, een dag die je niet mag missen.

Kijk voor het dagprogramma op www.100procentkluut.nl

Datum: Zondag 7 april

Tijd: Van 06:30 tot 17:00 uur

Kosten: Gratis

Aanmelden: Vooraf reserveren is alleen nodig voor de vroege vogel-fietstocht om 07.00 uur (aanmelden via j.stuart@planet.nl). Voor de andere activiteiten is vooraf aanmelden niet nodig

Waar: Fort Benoorden Spaarndam, Redoute, 1991 AT Velserbroek

Kom zoveel mogelijk met de fiets naar de Redoute bij Spaarndam. Bij het Fort is namelijk geen parkeergelegenheid. Parkeren kan wel aan de Dammersweg in Velserbroek, de wandelroute naar het Fort is aangegeven.