HEEMSTEDE - De Cruquiusbrug in Heemstede is afgesloten voor het autoverkeer van vrijdag 15 december 20.00 uur tot en met maandag 18 december 5.00 uur. De provincie begint met het vernieuwen van de brug en start direct met het slopen van het brugdeel richting Heemstede.


Om dit mogelijk te maken, is er een weekendafsluiting nodig. Het auto-en fietsverkeer wordt omgeleid. Na de weekendafsluiting dienen weggebruikers rekening te houden met extra reistijd.

Gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland: “Na jarenlange voorbereiding gaan we eindelijk starten! Met de vernieuwing van de Cruquiusbrug verbeteren we de veiligheid en doorstroming van zowel fietsers, voetgangers als het wegverkeer op de N201. Daarnaast wordt de brug circulair, energieneutraal en zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd. Ik ben er trots op dat de Cruquiusbrug een voorbeeld is hoe we in de toekomst bruggen zullen bouwen.”

Weekendafsluiting 15 tot en met 18 december

Om het brugdeel richting Heemstede te kunnen slopen en tegelijkertijd het verkeer zo min mogelijk te hinderen, past de aannemer de wegindeling op en rond de Cruquiusbruggen aan. Tussen vrijdagavond 15 december 20.00 uur en maandagochtend 18 december 5.00 uur wordt de N201 in beide richtingen volledig afgesloten tussen de Spieringweg (Haarlemmermeer) en de Javalaan (Heemstede). Ook de aansluitingen met de Bennebroekerdijk en de Cruquiusdijk worden in beide richting afgesloten. De omleiding voor het wegverkeer verloopt via de Drie Merenweg (N205) en N201.

Fietsers kunnen de Ringvaart oversteken

Tijdens de weekendafsluiting moeten fietsers vanaf de Cruquiusdijk omrijden via de Spieringweg, omdat de N201 niet overgestoken kan worden. Dit kost ongeveer 10 minuten extra reistijd. Fietsers kunnen aan de kant van de Bennebroekerdijk de Ringvaart oversteken via de brug. Met uitzondering tussen 7.00 uur en 19.00 uur, dan is er een fietspont beschikbaar aan de westzijde van de brug (begin van de Bennebroekerdijk).

Bereikbaarheid nood-en hulpdiensten, OV en scheepvaart

  • De N201 en afslagen zijn altijd bereikbaar voor de nood- en hulpdiensten.
  • De bussen blijven rijden, maar de halte bij de Cruquiusbrug komt te vervallen. Reizigers kunnen gebruik maken van de halte aan de Spieringweg.
  • Tijdens het afsluitweekend is de Cruquiusbrug gestremd voor alle schepen.

Wegindeling Cruquiusbrug van 18 december 2023 tot oktober 2024

Vanaf maandagochtend 18 december 5.00 uur is de N201 weer open. Het wegverkeer wordt in beide richtingen over het westelijke brugdeel geleid, met 2 rijstroken in elke richting. Er geldt dan een snelheidsbeperking van 50 km/u. Fietsers worden tijdens deze periode aan de westzijde van de N201 (kant Bennebroekerdijk) in beide richtingen omgeleid. Houd rekening met 5 minuten extra reistijd.

Bereikbaarheid Cruquiusdijk en Bennebroekerdijk

Vanaf maandagochtend 18 december om 5.00 uur is er alleen toegang voor auto's vanaf de Bennebroekerdijk naar de N201 richting Hoofddorp. De Cruquiusdijk blijft gesloten voor autoverkeer deze week. Op 22 december om 16.00 uur opent de weg van de N201 naar de Cruquiusdijk (vanuit Hoofddorp), maar de weg vanaf de Cruquiusdijk naar Heemstede blijft dicht. Fietsers kunnen vanaf 18 december weer gebruik maken van de Cruquiusdijk.

Gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland: “Helaas kunnen we de bereikbaarheid niet voor iedereen garanderen. Dat heeft te maken met de veiligheid tijdens de werkzaamheden aan de brug. Dat komt vaker voor bij dit soort grote projecten. Ik realiseer me dat we een stevig beroep doen op de bewoners en ondernemers op de Cruquiusdijk en Bennebroekerdijk."

Nieuwe Cruquiusbrug

De Cruquiusbrug is aan vervanging toe. De nieuwe brug wordt door de aannemerscombinatie van Hattum en Blankevoort/Hollandia in 2023-2025 circulair, energieneutraal en zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd volgens de principes industrieel Flexibel en Demontabel bouwen (IFD). Het brugdeel richting Heemstede wordt vervangen en verbreed waardoor er meer ruimte ontstaat voor fietsers en voetgangers. Het brugdeel richting Hoofddorp wordt in die periode onderhouden. Met de nieuwe brug verbetert de veiligheid en doorstroming van zowel fietsers, voetgangers als het wegverkeer op de N201. De werkzaamheden zijn eind 2025 afgerond.

Samenwerking

De vernieuwing van de Cruquiusbrug is een samenwerkingsverband met de provincie Noord-Holland, gemeenten Heemstede en Haarlemmermeer, Vervoerregio Amsterdam en Hoogheemraadschap van Rijnland.

Meer informatie

Met vragen over de Cruquiusbrug kunnen (vaar)weggebruikers en omwonenden contact opnemen het servicepunt van de provincie via 0800 0200 600 (gratis) of stuur een e-mail naar servicepunt@noord-holland.nl. Of kijk op www.cruquiusbrug.nl of de regionale Facebookpagina.
Vaarweggebruikers kunnen ook via www.vaarweginformatie.nl op de hoogte blijven van bedientijden, stremmingen of werkzaamheden bij bruggen en sluizen.