HAARLEMMERMEER - Het Openbaar Ministerie start op maandag 5 juli 2021 de trajectcontrole op de Driemerenweg (N205) in de gemeente Haarlemmermeer.


Van iedere automobilist die op de weg rijdt, wordt over een langere afstand de snelheid gemeten. Rijdt iemand te hard, dan krijgt deze person een boete.

Op de N205 (Driemerenweg) geldt een maximumsnelheid van 100 km/uur. Deze wordt nu vaak overschreden. Daardoor is er een hoger risico op ongevallen op dit traject. De trajectcontrole moet de N205 veiliger maken. De trajectcontrole geldt tussen de N207 en de N232 (Schipholweg), in beide richtingen.

Een trajectcontrole meet de snelheid over een langere afstand. De snelheid wordt dus niet op 1 punt gemeten; het gaat om de gemiddelde snelheid tussen 2 meetpunten. Trajectcontrole heeft hierdoor meer effect dan controle op 1 plek. Het systeem controleert dag en nacht op het overtreden van de maximumsnelheid.

Veiligheid vergroten

Noord-Holland heeft nu 3 trajectcontroles: 1 op de N201, 1 de Driemerenweg en 1 op de rijksweg N9 (tussen Burgervlotbrug en St. Maartensvlotbrug). In totaal gaat het Openbaar Ministerie 20 trajectcontroles in heel Nederland invoeren. Uit analyses is gebleken dat er juist op provinciale wegen relatief meer verkeersslachtoffers vallen dan op andere wegen. Ook is gebleken dat automobilisten zich bij een trajectcontrole over een langere afstand beter aan de snelheid houden.