SCHIPHOL- Een aantal reizigers die deze week terugkwamen van een vliegvakantie, stonden op de luchthaven voor een onaangename verrassing. Het valet parkingbedrijf waar zij hun auto aan hadden toevertrouwd gaf niet meer thuis. De auto van de betrokken reizigers stond niet volgens afspraak klaar op de luchthaven, en bovendien was het bedrijf telefonisch ook niet bereikbaar.

Naar aanleiding van de meldingen van de gedupeerde klanten van het bedrijf heeft de politie Haarlemmermeer onderzoek gedaan in het pand van het valet parkingbedrijf. Daar zijn de sleutels en papieren van de auto’s gevonden. Verder heeft de politie ervoor gezorgd dat de auto’s die over vijf locaties verspreid stonden, nu op twee locaties staan.

Autosleutels

Gedupeerden van het valet parkingbedrijf waarvan de eigenaar is verdwenen, kunnen de autosleutels van hun auto ophalen bij het basispolitiebureau Haarlemmermeer, aan de Hoofdweg 800 in Hoofddorp. De eigenaren krijgen bij het ophalen van de sleutels een plattegrond waar zij de auto kunnen ophalen. Als er sprake lijkt van een strafbaar feit kan men een afspraak maken om aangifte te doen. Dat geldt ook voor de eigenaren van auto’s die als gestolen gesignaleerd staan.

Contractbreuk

De eigenaar van het valet parking-bedrijf heeft de autosleutels en de auto’s niet meegenomen. Door het niet nakomen van de afspraken (het ophalen van de eigenaren op de luchthaven) is sprake van contractbreuk. De gedupeerden kunnen een civiele zaak tegen de eigenaar van dit bedrijf beginnen.Begin deze zomer waarschuwde burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer voor malafide valet parkingbedrijven.

Er zit veel kaf tussen het koren, bedrijven die hun afspraken niet nakomen, die honderden kilometers met de auto’s rijden of ernstige schade aan auto’s veroorzaken, soms zelfs doelbewust. Nu is er een eigenaar van een valet parkingbedrijf met de noorderzon verdwenen. Mensen die net terugkomen van vakantie staan zo voor een bijzonder onaangename verrassing.

Valet tips & tricks

Het beste is om gebruik te maken van een van de vele alternatieven die er zijn voor valet parking:

• Openbaar vervoer

• Laat je wegbrengen door familie of vrienden

• Parkeer je auto zelf op lang parkeren en ga met de shuttle naar de vertrekha

Reizigers die toch overwegen om hun auto door een valet parkingbedrijf te laten parkeren, moeten op het volgende letten:

• Allereerst: als het aanbod te goed lijkt om waar te zijn, ís het waarschijnlijk ook te goed om waar te zijn.

• Neem de kilometerstand én benzinestand op, voordat je de auto inlevert.

• Fotografeer de auto vooraf én bij het ophalen, zodat eventuele nieuwe schade te bewijzen is.

• Teken niets voor akkoord vóórdat je de auto van binnen én buiten hebt gecontroleerd.

• Vraag het adres van het parkeerterrein waar de auto geparkeerd wordt.

• Controleer de voorwaarden van het bedrijf:

o Is de parkeerplaats afgesloten en bewaakt?

o Wordt er gegarandeerd dat er een maximum aantal kilometers en maximum snelheid met de auto wordt gereden, en hoe wordt dit geregistreerd?

o Hoe worden schades of boetes die zijn opgelopen tijdens de parkeerperiode afgehandeld?

• Geef alleen de autosleutel af, nooit huissleutels of andere sleutels.

• Google het bedrijf en lees de reviews.

• En last but not least: doe altijd aangifte bij de Koninklijke Marechaussee of de politie bij schade of oneigenlijk gebruik van de auto.

Wat doet de gemeente aan malafide valet parkingbedrijven

• De gemeente handhaaft op de luchthaven samen met de Koninklijke Marechaussee (KMAR) bij de vertrekhal op kiss & ride. Er mag daar alleen kort worden gestopt om mensen in en uit te laten stappen. De KMAR en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente treden daar streng op tegen verkeersovertredingen. Daarbij wordt zoveel mogelijk geprobeerd de chauffeur te beboeten in plaats van de kentekenhouder.

• Als er veel meldingen worden gedaan over auto’s die verkeerd geparkeerd staan (bijvoorbeeld op bedrijfsparkeerterreinen), wordt daar extra gecontroleerd.

• Gemeente, KMAR en politie werken waar mogelijk samen met het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst.