HOOFDDORP - Studenten van de opleidingen zorg en sociaal werk van het Nova College in Hoofddorp hebben woensdagmiddag ruim 150 kerstkaarten gemaakt en geschreven voor de kerstkaartenactie van Het Nationaal Ouderenfonds en PostNL. Schrijfster Marjan van den Berg heeft hen daarbij geholpen.

Het is best een uitdaging om een passende tekst te schrijven aan een onbekende. Daarom kregen de studenten ondersteuning van auteur Marjan van den Berg. De gastdocent gaf de studenten eerst wat algemene regels: ‘Begin iedere zin met een hoofdletter en eindig met een punt. Check je spelling of laat je tekst op taalfouten controleren.’ Ook leerde ze de studenten hoe je voorbeelden van passende teksten op internet kunt vinden. Specifiek voor de teksten van de kerstkaarten zei de gastdocent: ‘Probeer in je boodschap een beetje hoop mee te geven. Bedenk dat de kersttijd voor heel veel mensen een hele verdrietige tijd is, en helemaal geen blijde.’ Dat leverde teksten op als: ‘ik wens u veel liefde en vriendschap’, of ‘wij kennen elkaar niet, maar ik wil u wel een kerstgroet sturen’, of, ‘in deze kersttijd stuur ik u mijn kerstwensen. Ik hoop dat u daardoor met kerst niet eenzaam bent’.

Ze is de viool vergeten
De middag heeft niet alleen mooie teksten voor ruim 150 kerstkaarten opgeleverd; de studenten hebben de kaarten ook nog eens zelf gemaakt en mooi versierd. Docent Joke Christiaans na afloop: 'De aanblik van al die kerstkaarten was al een beloning op zich. Bovendien heeft de gastdocent vijf exemplaren van haar boek ‘Ze is de viool vergeten’ over het dementieproces van haar moeder gedoneerd aan de boekenkar van school.' Deze week schrijven studenten van andere opleidingen tijdens hun les Nederlands ook nog kerstkaarten, zodat er een hele grote doos vol kerstkaarten naar Het Nationaal Ouderenfonds kan.