HAARLEMMERMEER - Afgelopen vrijdag 20 mei was de eerste tegelophaalronde van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen (het ‘HaKa’). Het HaKa, een initiatief van Haarlemmermeer Waterproof (NMCX), activeert bewoners in Haarlemmermeer om tegels uit de tuin te verwijderen en te vervangen voor struiken en planten. Dura Vermeer verzorgde de tegeldienst en ging bij de meeste bewoners met een 100% elektrische vrachtauto langs om hun ‘gewipte’ tegels op te halen. Vanwege het grote aanbod aan tegels moest een tweede vrachtauto worden ingezet om ook de laatste tegels op te kunnen halen. In totaal werd er 327 vierkante meter tegels (= 1 basketbalveld) opgehaald.

Het HaKa
Op 19 maart j.l. was de aftrap van de tweede editie van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen, een lokale wedstrijd om bewoners aan te zetten om hun tuin aan te passen aan het veranderende klimaat. Naast de voordelen die een groene tuin geeft, zoals verkoeling, een betere opname van regenwater en het vergroten van biodiversiteit, maken deelnemers ook kans op leuke prijzen. Zo ontvangen de eerste 30 inschrijvers van Hoogheemraadschap Rijnland een regenton, inclusief installatie. Het Hoogheemraadschap is partner van Haarlemmermeer Waterproof. Inmiddels hebben zich al 25 bewoners ingeschreven, dus wees er snel bij als je ook een gratis regenton wil voor je groene tuin! De eerste 50 huurders van woningcorporatie Ymere die zich inschrijven ontvangen een tuincadeaubon van 30 euro. De hoofdprijs wordt beschikbaar gesteld door GAMMA Hoofddorp. De winnaar ontvangt een cadeaubon van 50 euro, waarmee tuinbenodigdheden kunnen worden aangeschaft.Droogte en hitte
Op dit moment is het erg droog in Nederland. Sinds maart is geen neerslag van betekenis gevallen. Het is nog maar de vraag of de buien van deze dagen het tekort aan neerslag kunnen goedmaken. Een betegelde tuin voert het regenwater direct af naar het riool, dat daardoor overbelast kan raken, terwijl een groene tuin het water beter vasthoudt en dus verdroging tegengaat. Meteorologen achten bovendien de kans groot (90%) dat er deze zomer een hittegolf komt. In een betegelde tuin geven tegels de opgenomen warmte af aan de omgeving die daardoor nog meer opwarmt: tegels fungeren als een soort vloerverwarming in je tuin. Een groene tuin kan daarom wel 5 graden koeler zijn dan een betegelde tuin.


Activiteiten Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen
Haarlemmermeer Waterproof staat de komende periode op meerdere locaties in de Haarlemmermeer: op de Informatiemarkt “Bouwen aan de toekomst” in Nieuw-Vennep op zaterdag 11 juni, op de braderie van wijkraad Overbos op zaterdag 25 juni en op zaterdag 2 juli op de Zomermarkt in Graan voor Visch. Daar is meer informatie te vinden over het programma, en kan door middel van een Watertafel, en de opstelling “Tegeltuin, Groene Tuin” worden ervaren waarom een tuin met veel planten en struiken kan helpen om wateroverlast te voorkomen.