HAARLEM/HOOFDDORP - De winnaars van de PlaBeKa Bokalen 2022 zijn bekend. Schiphol Trade Park in Hoofddorp mocht de bokaal in de categorie Energietransitie op bedrijventerreinen in ontvangst nemen van gedeputeerde Ilse Zaal. Waarderpolder in Haarlem ging er met de prijs in de categorie Organisatiegraad op bedrijventerreinen vandoor.

Het Platform Bedrijven en Kantoren (PlaBeKa) vraagt voor de thema’s Energietransitie en Organisatiegraad extra aandacht door succesvolle initiatieven te belonen wanneer zij zich op dit gebied onderscheiden. Door het uitreiken van deze stimuleringsprijzen wil PlaBeKa uitzonderlijke initiatieven, plannen of projecten voor toekomstbestendige bedrijventerreinen in de Metropoolregio Amsterdam erkennen en als voorbeeld stellen voor andere bedrijventerreinen. PlaBeKa wordt uitgevoerd door PHB.

Ilse Zaal: ‘terechte winnaar’

De jury, bestaande uit Ilse Zaal (gedeputeerde provincie Noord-Holland), Tom Grootjen (directeur SAENZ) en Cees-Jan Pen (Lector bij Fontys Hogescholen), wees in de categorie Energietransitie unaniem Schiphol Trade Park als winnaar aan. Ilse Zaal: “Op Schiphol Trade Park is een uniek concept gerealiseerd waarbij bedrijven met gecontracteerd vermogen stroom delen met bedrijven zonder gecontracteerd vermogen. Dit virtuele net is tot stand gekomen door daadkrachtige samenwerking tussen Schiphol Trade Park, Liander én ondernemers. Schiphol Trade Park is een terechte winnaar.” Andere genomineerden in deze categorie waren OV Hilversum Zuid West en GreenBiz IJmond.

Champions League voor Waarderpolder

Waarderpolder in Haarlem werd door de jury uitverkoren voor de categorie Organisatiegraad op bedrijventerreinen. Ilse Zaal: “BIZ Waarderpolder speelt in de Champions League van de bedrijventerreinenorganisatie. Het business park is voorloper geweest met een bedrijveninvesteringszone en recentelijk is de termijn verlengd. Schoon, heel en veilig zijn hier op orde, maar de pijlen zijn nu heel duidelijk op circulariteit gericht. Het is een landelijk voorbeeld dat haar kennis deelt en daarmee ook de terechte winnaar van de PlaBeKa Bokaal.” Ook BIZ Spoorzicht in Nieuw-Vennep en De Heining in Amsterdam waren voor deze categorie genomineerd.

Eerder was een oproep gedaan aan bedrijventerreinen zich aan te melden voor de categorie Werken-Wonen, maar volgens de jury waren er weinig aanmeldingen. Verder waren gemeenten en ondernemers terughoudend om zich te (laten) nomineren. Gemengde werklocaties komen nog moeizaam van de grond. De jury besloot dan ook dit jaar geen prijzen in deze categorie uit te reiken.