WEESP - De provincie Noord-Holland is klaar voor een winterse gladheid. Dat bleek donderdag tijdens een vlootschouw bij het Steunpunt Uitermeer in Weesp.


Hier werden de verschillende voertuigen geïnspecteerd waarmee de provincie in geval van sneeuw en gladheid de provinciale wegen strooit. Voor komende winter zijn er verschillende innovaties doorgevoerd die ervoor zorgen dat het strooien veiliger, sneller en schoner wordt.

De belangrijkste vernieuwing is het strooien met FS50. Dit is een vakterm voor een mengsel dat bestaat uit 50% zout en 50% ‘natte component’. Natte component is water waaraan maximaal 20% zout is toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het zout na het strooien ook op de weg blijft liggen en niet door het verkeer in de berm wordt gereden. Voorheen werkte de provincie met een mengsel van 70% zout en 30% natte component. Door de aanschaf van nieuw strooiapparatuur is er minder zout nodig. De verhouding is nu 50/50. Daardoor wordt er minder zout verbruikt, wat beter is voor het milieu.

Een andere innovatie is het automatisch strooien. Op sommige plaatsen is het nodig breder te strooien. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een bushalte of afslag. Tot op heden moest de bestuurder de stand van de strooier dan handmatig aanpassen. Een automatische strooier weet door een gps op welke plek, welke stand gewenst is. De bestuurder kan zich daardoor volledig focussen op de weg en het strooien neemt minder tijd in beslag.

Wegbeheerder

De provincie is wegbeheerder voor 650 km weg. De provincie onderhoudt ook fietspaden en vrij liggende busbanen. Vanuit 8 steunpunten zorgt de provincie er met 50 voertuigen voor dat de wegen ook bij gladheid goed begaanbaar zijn. Wanneer de wegen glad zijn door sneeuw of ijzel, werken er per dag zo’n 200 mensen aan het begaanbaar houden van de wegen. De provincie organiseert ieder jaar bij alle steunpunten een vlootschouw waarbij al het materieel dat nodig is om de gladheid te bestrijden wordt gecontroleerd.