HOOFDDORP - Fort van Hoofddorp uit Haarlemmermeer ontving vrijdag 22 april 2022 samen met 3 andere initiatiefnemers van herbestemming van een monument, de Pieter van Vollenhovenprijs.


De winnaars ontvingen de prijs voor de manier waarop zij de monumenten een nieuw leven gaven. In Fort van Hoofddorp reikte oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds prof. mr. Pieter van Vollenhoven de prijs persoonlijk uit aan Femme Hammer en Serge Schoenmaker, initiatiefnemers van Fort van Hoofddorp.

Fort van Hoofddorp

Het Fort van Hoofddorp uit 1904 maakt onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies en behoort tot de verdedigingslinie Stelling van Amsterdam. Het forteiland was nooit structureel toegankelijk voor publiek en leed ernstig onder achterstallig onderhoud. Met de herbestemming die theaterproducent Femme Hammer en architect Serge Schoemaker realiseerden is het fort weer een open plek geworden.

Het forteiland is nu getransformeerd tot een stadspark met ruimte voor horeca en diverse culturele en educatieve activiteiten. Bovenop het eiland is een klein openluchttheater. 10 jaar lang hebben Hammer en Schoemaker zich met steun van voormalig projectontwikkelaar Jaap Breunesse onophoudelijk ingezet voor de herbestemming van het fort. Zij overwonnen in die tijd meerdere obstakels. Het plan kreeg financiële steun van de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer en diverse culturele fondsen. Ook kreeg de Stichting Fort van Hoofddorp voor de restauratie een lening van het Restauratiefonds.