HOOFDDORP - Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft woensdag in Hoofddorp de eerste deelcertificaten 'installeren en in gebruik stellen van hybride warmtepompen' uitgereikt. In totaal acht studenten, werknemers van de Noord-Hollandse installatiebedrijven Feenstra, Breman, Eneco en Bonarius, hebben uit handen van De Jonge het deelcertificaat ontvangen.

De minister is woensdag naar de locatie Hoofddorp gekomen van opleidingsbedrijf IW Nederland om zich daar te laten bijpraten over het opleiden van de technische vakmensen die nodig zijn voor het realiseren van de energietransitie. Het kabinet ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de hybride warmtepomp. Tussen nu en 2030 moeten er ten minste 1,3 miljoen warmtepompen geïnstalleerd worden, zo is in het Klimaatakkoord afgesproken. Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra zegt dat de installatiebranche afgelopen jaar 100.000 warmtepompen heeft geïnstalleerd en verwacht dat de sector de komende vier jaar kan opschalen naar 400.000 warmtepompen per jaar.

Veel vraag

De opleidingslocatie IW Hoofddorp verzorgt technische MBO-opleidingen in samenwerking met het Noord-Hollandse NOVA College. Ook verzorgt IW certificeringen voor ervaren technici in de installatie- en elektrotechniek. Het opleidingsbedrijf verwacht dat naar de certificering voor het installeren van warmtepompen de komende jaren veel vraag is, maar voorziet geen capaciteitsprobleem.

IW Nederland-voorzitter Ronald Olij zegt dat IW klaar is om mensen snel en adequaat op te leiden. IW Nederland is marktleider in opleidingen voor de installatiebranche. Naast de locatie in Hoofddorp heeft het opleidingsbedrijf nog 42 opleidingslocaties door het hele land. In Noord-Holland werkt IW samen met verschillende ROC's waaronder het ROCvA in Amsterdam. Daarnaast met honderden installatiebedrijven uit de regio waaronder Feenstra, Breman, Eneco en Bonarius die opleidingsplaatsen en ervaren praktijkbegeleiders beschikbaar stellen. "Jongeren en zij-instromers die bij ons hun opleiding volgen, kunnen daarna meteen aan de slag en hebben uitstekende loopbaanvooruitzichten", zegt Olij in zijn welkomstboodschap aan de minister.

Loopbaan

"De grootste uitdaging is echter om genoeg jongeren voor een loopbaan in de techniek te porren", voegt Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra daaraan toe. "De sector telt circa 125.000 vaklieden, maar de sector heeft werk voor nog veel meer techniekprofessionals. Genoeg werk dus voor wie van techniek houdt."