HOOFDDORP - "Ik ben ontzettend blij dat het Erfgoed journaal Haarlemmermeer er is. Want zo kunnen nog veel meer mensen genieten van ons cultureel erfgoed," zegt wethouder Marja Ruigrok in de eerste aflevering van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer. Dit is een 2-maandelijks videobulletin, dat MeerRadio online aanbiedt. De eerste aflevering is vanaf vandaag beschikbaar.


In iedere aflevering van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer komt erfgoed avontuurlijk in beeld. Reportages, interviews, kort nieuws, leuke weetjes en actuele uit-tips wisselen elkaar af. Zo krijgt de kijker een mooi beeld van wat Haarlemmermeer op dit gebied te bieden heeft. "Erfgoed is belangrijk," aldus Marja Ruigrok, "omdat het iets vertelt over waar je vandaan komt, wie je bent. En in een gemeente als Haarlemmermeer is dat heel belangrijk. Want wij zijn een relatief heel nieuwe gemeente: het meer is pas in 1852 droog gepompt. Dus daar wil je het verhaal graag over vertellen."

Oudgedienden en jong talent

Er zullen 12 afleveringen van het Erfgoed journaal verschijnen, over een periode van twee jaar. Uitvoerende producenten zijn Moreen Pattiruhu en Bram van Uchelen, beiden oudgedienden van MeerRadio. Maar er is ook ruimte voor nieuw talent, om zo een brug te slaan tussen erfgoed en een jong publiek. Benjamin en Chiara, studenten kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, bezoeken als 'special reporters' in de eerste aflevering de expositie Gezichten van Haarlemmermeer in het Fort van Hoofddorp. Zijn hebben een interview met fotograaf Karin K.

Brede coalitie en ondersteuning

De deelnemende erfgoedlocaties zijn Haarlemmermeermuseum De Cruquius, Historisch Museum, CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum '40-'45, Nederlands Transport Museum, Kunstfort bij Vijfhuizen, Fort van Hoofddorp en Museum Stoomgemaal Halfweg. Het Erfgoed Journaal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van der Leij Bouwbedrijven BV, Rabobank Regio Schiphol, J.C. Ruigrok Stichting en Fonds van Zanten.

Kijken op YouTube

Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer is o.a. te bekijken via deze link of via de websites van o.a. MeerRadio en Oneindig Noord-Holland