NIEUW VENNEP - Het Nationaal Militair Museum (NMM) heeft besloten haar historische Catalina watervliegtuig te laten restaureren in het Nederlands Transport Museum (NTM). Dit toestel is de enige in Nederland overgebleven vliegboot, nadat vorig jaar een vliegende Catalina (‘Karel Doorman’) verkocht werd naar de VS. De restauratie wordt uitgevoerd door de Stichting Neptune Association, een vrijwilligersclub van voornamelijk oud Marine-personeel.

Vertrek
Groot was de teleurstelling bij tienduizenden Catalina-liefhebbers toen het laatste vliegende exemplaar vorig jaar naar de VS vertrok. De Catalina staat symbool voor de voormalige Marineluchtvaartdienst en het NMM wil de gevoelens van trots een blijvende plek geven. Reden om de Consolidated Catalina, met registratie ‘212’ te laten restaureren. Dat wordt nog een hele klus want de Catalina heeft jarenlang buitengestaan, o.a. bij het voormalige Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg.

Op transport naar het NTM
De restauratie vindt plaats in het NTM in Nieuw-Vennep omdat daar voldoende ruimte is. Tevens heeft het NTM een omvangrijke donatie van Catalina-onderdelen van de vorige eigenaar ontvangen. Het transport staat gepland voor 27 augustus a.s.

Het wordt nog spannend of de Catalina bij het NTM door de toegangsdeur past. Als het niet past moet de complete pui worden verwijderd. Rond 15.00 uur is de aankomst in Nieuw-Vennep gepland.

Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl of volg ons via Facebook en Twitter.