CRUQUIUS - Op woensdag 5 juli 2023 organiseert de provincie Noord-Holland een inloopbijeenkomst over het project Cruquiusbrug.


Doel inloopbijeenkomst

Omwonenden, ondernemers, (water)weggebruikers en andere geïnteresseerden kunnen zich laten informeren over de plannen, het ontwerp en de globale fasering van de werkzaamheden. Tijdens de inloopbijeenkomst geven medewerkers van de provincie Noord-Holland, de aannemerscombinatie en het ingenieursbureau graag meer informatie over het project. Er is ook ruimte om vragen te stellen.

Tijdstip en locatie

Woensdag 5 juli 2023 tussen 18.30 en 20.30 uur

Dorpshuis Cruquius
Oude Spaarneweg 57
Cruquius

Nieuwe Cruquiusbrug

De Cruquiusbrug is aan vervanging toe. De nieuwe brug wordt circulair, energieneutraal en zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd. Het brugdeel richting Heemstede wordt vervangen en verbreed. Aan het brugdeel richting Hoofddorp vindt groot onderhoud plaats. Met de verbrede nieuwe brug verbetert de veiligheid en doorstroming van zowel fietsers, voetgangers als het wegverkeer op de N201.

Planning uitvoering verschuift door stikstofregelgeving

Op 2 november 2022 is de zogenaamde bouwvrijstelling komen te vervallen. Door de bouwvrijstelling konden projecten zoals de Cruquiusbrug met een beperkte stikstofuitstoot zonder een natuurvergunning worden gerealiseerd. Het was lange tijd onduidelijk wat voor invloed dit zou hebben op de planning van het project Cruquiusbrug. Inmiddels heeft de provincie een natuurvergunning (Wnb) aangevraagd voor de beperkte stikstofuitstoot in de uitvoeringsperiode. Hierdoor verschuift de start van de vervanging en renovatie van medio 2023 naar begin 2024.

Duurzaamheid

Een energieneutrale brug is zelfvoorzienend en wekt evenveel energie op als de brug verbruikt. Door de brug circulair te bouwen wordt bovendien efficiënt en slim omgegaan met grondstoffen en materialen. Tegelijkertijd kan de provincie zoveel mogelijk materialen hergebruiken. Ook wordt de nieuwe brug zo ontworpen en gebouwd dat brugonderdelen worden gestandaardiseerd. Hierdoor zijn ze in de toekomst herbruikbaar voor andere bruggen. Bekijk de video over Industrieel, Flexibel en Demontabel bruggen bouwen (IFD). Alle bruggen van de provincie Noord-Holland worden voortaan volgens de IFD-principe ontworpen, gebouwd en onderhouden.

Meer informatie

Raadpleeg de website van de Cruquiusbrug voor de meest actuele stand van zaken. Bij vragen over de planning of werkzaamheden kunnen (vaar)weggebruikers contact opnemen met het servicepunt van de provincie via 0800 0200 600 (gratis), of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl