Je zou toch denken dat goede voornemens achterhaald zijn en dat we het hele jaar gewoon ons best doen om zo gezond mogelijk te leven bijvoorbeeld. Maar nee hoor. We nemen ons waarschijnlijk weer van alles voor. Vanaf 1 januari.

Acht op de tien Nederlanders hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar, zo bleek uit een onderzoek in 2018. Meer bewegen, stoppen met roken, gezonder eten. Noem maar op. Nieuw is dat niet.

Vooral dertigers gingen dat jaar voor meer bewegen, meer tijd met het gezin doorbrengen of een andere baan vinden. Stoppen met roken scoorde ook hoog. Vijftigers gingen vooral voor meer tijd aan zichzelf besteden en zestigplussers wilden oude spullen en kleren wegdoen en zuiniger met energie omgaan. Zij wilden ook nog wel eens ‘vaker de fiets pakken’ als goed voornemen noemen.

2019: we wilden het rustiger aan doen
Voor afgelopen jaar scoorde vooral: onszelf minder druk maken. Tachtig procent van de Nederlanders heeft dit als goed voornemen voor 2019 gekozen (onderzoek ING). Meer dan een kwart had het zelfs op nummer één staan. Zou het gelukt zijn?

Coaches komt dat niet vreemd voor. Ons brein kan gewoonweg al die prikkels niet aan en we krijgen totaal geen rust. Het bekende ‘we staan constant ‘aan’’ speelt ook een rol. Het moge duidelijk zijn dat we meer rust in ons leven willen. En niet alleen dit jaar.

Benieuwd dus of mensen steeds vaker hun mobieltje in hun Dstrct tassen kunnen laten zitten, of dat iemand een boek meeneemt in de tram of trein in plaats van constant online zijn.

Niet meteen fanatiek naar de sportschool
Een ander goed voornemen dat veel werd gehoord is meer sporten ofwel bewegen. Afvallen volgde daar snel achteraan. Respectievelijk 26 en 24 procent. Het advies luidde dit met kleine stapjes op te bouwen. Niet meteen rugzak dames mee en fanatiek naar de sportschool. Dan heb je het vaak na een paar weken al wel gezien. Beter is het om rustig te beginnen om het langer vol te houden. Is het jou gelukt?

Afvallen scoorde ook nog altijd hoog. Neem in de Micmacbags vers fruit mee, een lekkere boterham en dus geen snoep en haal zeker geen kant en klare maaltijden. Wie heeft dit advies ter harte genomen? Ook hiervoor gold en geldt weer, wees niet te streng voor jezelf. Doe het rustig, bouw het slechte eten af en het goede eten op. Dan wen je eraan en wil je na verloop van tijd niet anders meer. Dat werkt beter dan de boel in een keer helemaal omgooien. En dat hoeft echt niet precies op 1 januari.