AALSMEER - Gedeputeerde Zita Pels en wethouder Marja Ruigrok hebben het monumentenschildje op de Genieloods onthuld.


Vanwege de cultuurhistorische waarde en de kenmerkende bouwstijl is het Fort Aalsmeerderbrug, waar de Genieloods onderdeel van uitmaakt, beschermd als provinciaal monument.

De Genieloods op het Fort bij Aalsmeer is begin dit jaar na een zorgvuldige restauratie in erfpacht overgedragen aan ondernemer Paul Bos. De Genieloods diende vroeger als werkruimte en opslag voor de manschappen van het fort.

Bijzonder erfgoed
Om te laten zien hoe bijzonder de Genieloods is, heeft de provincie Noord-Holland een speciaal schildje op de Genieloods bevestigd. Dat het hier gaat om bijzonder erfgoed is zo voor iedere bezoeker direct te zien.

Renovatie
De renovatie van de Genieloods was een hele klus. Hout dat rot was werd vervangen of gerepareerd. Ook in een aantal planken aan de buitenkant van de loods zat houtrot. Bij het verwijderen van deze planken bleken ook een aantal balken houtrot te bevatten. Uiteindelijk is bijna 40% van het hout aan de buitenzijde vervangen. Daarnaast waren 2 deuren dusdanig vergaan dat ze vervangen moesten worden. Deze zijn door de aannemer vakkundig nagemaakt. Dat gold ook voor delen van het hang- en sluitwerk

Circulaire verf
Aansluitend is de loods geschuurd en in de verf gezet met verf gebruikt op basis van lijnolie afkomstig van verffabriek Rigo in IJmuiden, de winnaar van de SHARE Award 2015. Deze Award wordt jaarlijks uitgereikt als blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt op het gebied van circulaire innovatie en pionieren. Een mooie bijkomstigheid is dat het vlas, de grondstof voor deze olie, onder andere in Haarlemmermeer wordt verbouwd, een aantal jaar geleden ook door de pachter Paul Bos zelf.