HOOFDDORP - De natuur inspireert, verwondert, geneest en maakt je blij. Kom op 3 en 4 september feesten mét de natuur in heemtuin De Heimanshof in Hoofddorp en ervaar het zelf. Kijk door de ogen van de natuurfotograaf en tekenaar. Neem een bosbad. Ervaar de natuur vanuit een hangmat. Leer hoe je samen met de natuur gevolgen van de klimaatverandering het hoofd kan bieden. Proef, ruik en geniet van al het voedzame van de natuur. ‘Feesten mét de natuur’ is van 13.00 tot 17.00 uur en vrij toegankelijk voor iedereen.


‘Feesten mét de natuur’ is een initiatief van De Heimanshof, IVN Haarlemmermeer, NMCX en andere groene organisaties verenigd in het platform Groen Haarlemmermeer. De activiteiten voor jong en oud zijn er vooral op gericht om meer ruimte en waardering voor de natuur te krijgen. Zij heeft ons zoveel te bieden en als we beter samenwerken kunnen we er ook in de toekomst van blijven genieten.

Zaterdag Vleermuizen excursie
Het feesten begint al op zaterdagavond met een vleermuizenexcursie in en net buiten De Heimanshof. Om 19.30 uur start een presentatie in De Kijkdoos en daarna gaan de deelnemers op zoek naar vleermuizen met batdetectoren. Aanmelden is verplicht via ivnhaarlemmermeer@gmail.com

Zondag programma
Bij de watertafel en de opstelling “Tegeltuin, Groene Tuin” van NMCX, ervaar je hoe een groene tuin helpt om wateroverlast te voorkomen en onder andere zorgt voor meer koelte en genot. Ook bij de actie ‘Meer biodiversiteit, help jij een handje’ draait het om vergroenen, maar dan in je eigen straat of buurt. Deelnemers adopteren een boomspiegel of geveltuin en verfraaien deze met bloemen en planten. Dit is mooi voor het oog, maar trekt ook meer dier- en insectensoorten aan, zoals bijen, vlinders, vogels, egels. Bijna 45 bewoners hebben afgelopen twee jaar hun straat zo opgewaardeerd.

IVN Haarlemmermeer laat in een wandeling rondom De Heimanshof zien dat natuur overal is, als je er maar oog voor hebt. Stoepplantjes zijn zeker de moeite van het bekijken waar.

In De Heimanshof is er van alles is te doen of juist niks doen door in een hangmat te luisteren naar de tuin of te genieten van prachtige natuurfoto’s. Maak een wandeling en zie hoe de natuur zich klaarmaakt voor de komende herfst en winter. Neem een bosbad en ervaar de helende werking van het bos. Kruiden Marie vertelt hoe kruiden uit de tuin van je maaltijd een waar feest kunnen maken.

Je kan de natuur als achtergrond zien maar juist ook het hoofdonderwerp van de creativiteit met foto’s, tekenen en schilderen. Amstelring vrijwilligers laten graag zien hoe je met dotpainting prachtige natuurschilderijtjes maakt.
Volg de workshop over het maken van zaadbommetjes. Zo kan je bijdragen aan alle bloemen voor de bestuivers in de regio en is het een leuk knutselwerkje. Hierbij staat ook een infostand over bijen en biodiversiteit voor volwassenen/ouders, zo leer je meer over deze waardevolle relaties op wel een hele mooie plek.

Op de facebookpagina van Groen Haarlemmermeer (www.groenhaarlemmermeer.nl) laten we in verschillende posts meer zien van wat er te beleven is op deze feestdag.

Fête de la Nature
Fête de la Nature komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar ze dit feest al sinds 2007 vieren. Het is in 2012 over komen waaien naar Nederland. Overal in het land worden in het weekend van 2 t/m 4 september kleinschalige natuurfeestjes georganiseerd. In 2021 vierden meer dan 5.000 mensen de natuur op 184 locaties. Op www.fetedelanature.nl staat een overzicht van de acties in 2022.