BUITENKAAG - Hoe houd je een polder zoals Kaageiland droog? Wat betekent de waterstand voor de flora en de fauna in de polder? En hoe past schilderkunst in een excursie op Kaageiland? Op zondag 27 augustus organiseert IVN werkgroep Haarlemmermeer een wandeling waarin die vragen worden beantwoord. Een unieke excursie met een combinatie van natuur, historie en cultuur met een bezoek aan de Kagermolen.


Kaageiland is in de 19de eeuw ternauwernood ontsnapt aan de klauwen van de ‘Waterwolf’, het voormalig Haarlemmermeer. De visserij was naast de landbouw een belangrijke bron van inkomsten. Er werden zelfs speciale Kaagschepen gebouwd. Met behulp van de Kagermolen (1654) hielden de Kaagbewoners droge voeten.

De wandeling gaat naar de Kagermolen over het Laarzenpad. De IVN-gidsen geven informatie over de historie van het eiland en het veenweide landschap. Molenaars Albert en Peter vertellen over de historie van de molens rondom de Kagerplassen en over molenkunst.

Delen van het ‘Laarzenpad’ kunnen nogal drassig zijn. Waterdicht schoeisel is gewenst, zeker als het pas geregend heeft. De wandeling is niet geschikt voor minder validen.

De excursie start om 13.00 uur op Kaageiland op de plek waar het pontje aankomt, en duurt twee uur. De pont vertrekt vanuit het dorp Buitenkaag. De overtocht duurt 1 minuut en kost € 1,- voor een retour.

Parkeren kan in de straatjes vlak bij het pontje.