HOOFDDORP - Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassaude uitgereikt aan oprichters en bedenkers van het GIG podium Haarlemmermeer. Het gaat om zus en broer Cynthia (26) en Jamie Chua (31). Zij bedachten als tieners het concept voor GIG.


Stichting GIG organiseert jaarlijks een benefietshow in de grote zaal van het theater van C (voormalig de Meerse). Dit evenement groeide uit tot een fenomeen in de regio. Zondag 23 april was de 15de editie. De opbrengsten van deze dag gaan naar Adamas Inloophuis en Hospice Bardo. Dat de opbrengsten standaard naar een goed doel gaan, was altijd het uitgangspunt van de oprichters.

Het benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op jonge leeftijd is zeer uitzonderlijk omdat mensen minstens 15 jaar actief vrijwilliger moeten zijn. Doordat Cynthia en Jamie Chua al piepjong hun talenten ontplooiden was dat mogelijk.

"Viel van mijn stoel"

"Ik was nog wethouder in gemeente Haarlemmermeer toen er een jongen van 12 aan mijn bureau stond", memoreerde commissaris van de Koning Arthur van Dijk. "Ik kon bijna niet geloven dat een jongen van die leeftijd zo'n goed idee had en daadwerkelijk kon ontwikkelen. Maar jong als hij was overtuigde hij mij dat het oprichten van een podium voor jong talent in deze regio een goed idee was. En toen bleek dat hij ook nog een 5 jaar jonger zusje had die hem bij alles ging helpen viel ik helemaal van mijn stoel.”

De uitreiking vond plaats aan het einde van de 15de editie van de GIG benefietshow en was een complete verrassing voor broer en zus Chua.