NOORD-HOLLAND - Duizenden boeren trekken vanochtend richting Den Haag voor een protest. Een groot deel doet dat met langzaam rijdende tractoren én via de snelweg. Hierdoor worden - in combinatie met de regen - veel files verwacht.

Een groot gedeelte Noord-Hollandse boeren verzamelen zich vanochtend langs de A9 bij Akersloot. Hierna trekken ze in colonne naar Den Haag. Gisteravond vertrokken de boeren al - onder applaus - vanaf Texel.

Rond 6.00 uur leidde de actie van de boze boeren al tot files, onder meer op de A2 richting Utrecht. Verwacht wordt dat de ochtendspits 'een hel' wordt. De ANWB spreekt van een 'chaotische situatie'.

De boeren protesteren tegen de in hun ogen groeiende overheidsbemoeienis. De afgelopen jaren hebben de boeren hun bedrijfsplannen steeds al moeten bijstellen vanwege veranderingen in de fosfaat-regelgeving en de melkquota.

Stikstof
Het laatste dossier gaat over de stikstofproblematiek. Die zou grotendeels door de boeren opgelost moeten worden, adviseerde een commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes recent.

"Ik ben helemaal niet van het staken. Maar de neuzen staan eindelijk een keer allemaal dezelfde kant op. We gaan er voor", zegt een boer vanochtend op NH Radio. "Er moet niet over ons gepraat worden, maar met ons."

Kijk hier voor de actuele verkeerssituatie.