HAARLEMMERMEER - Kinderen, vrouwen en mannen bevrijden die nu nog vastzitten in moderne slavernij. Dat is het doel van de bijna 400 deelnemers die zaterdag 11 juni meedoen aan de Mudraise, een obstacle run door de modder voor het werk van International Justice Mission (IJM).

Met de MudRaise willen de deelnemers aandacht vragen voor moderne slavernij én fondsen werven om mensen uit slavernij te bevrijden.

Het sponsorgeld dat ze ophalen, gaat naar het werk van IJM, een internationale organisatie die mensen bevrijd uit moderne slavernij en andere vormen van geweld. MudRaise maakt gebruik van het parcours van Mud Masters in Haarlemmermeer. Rosa Oppong van IJM Ghana zal bij de MudRaise aanwezig zijn. Zij is in Ghana betrokken bij de strijd tegen kindslavernij en heeft veel ervaring met het geven van traumahulp aan kinderen die vastzaten in slavernij.

Wereldwijd leven naar schatting 40 miljoen mensen in slavernij en één op de vier daarvan is kind. MudRaise-deelnemers dragen bij aan de kosten van reddingsoperaties en traumazorg. Met elke bevrijding wordt een leven dat verwoest was, bevrijd, gered en hersteld. De afgelopen jaren bevrijdde IJM, in samenwerking met lokale overheden, ruim 60.000 kinderen, vrouwen en mannen uit situaties van geweld en slavernij.

Deelnemers kunnen zelf kiezen voor welk doel ze fondsen werven, bijvoorbeeld de strijd tegen slavernij in de Ghanese visindustrie of tegen seksuele uitbuiting van Filipijnse kinderen voor webcams. Dit jaar kunnen deelnemers ook fondsen werven voor IJM's programma om mensenhandel in Europa tegen te gaan.

Tv-presentator Dwight van van de Vijver is één van de deelnemers van de MudRaise. Hij gaat door de modder voor het werk van IJM in de Filipijnen, waar de organisatie strijdt tegen misbruik van kinderen voor de webcam. "Als oud-politieagent heb ik gezien wat kindermisbruik doet met slachtoffers en hun omgeving, ook jaren later nog," vertelt Dwight. "Ik wil zichtbaar vechten voor hen en letterlijk door de modder gaan uit solidariteit en om anderen te inspireren ook te strijden tegen moderne slavernij."

Het is nog steeds mogelijk om deelnemers van de Mudraise te sponsoren en zo bij te dragen aan de strijd tegen slavernij wereldwijd. Kijk voor meer informatie op www.mudraise.nl.