BADHOEVENDORP - Tijdens de 7e editie van World Speech Day op 15 maart mag Badhoevedorper Jerry Helmers (52) Nederland vertegenwoordigen met een inspirerende internationale speech.

Zijn toespraak wordt op het platform van World Speech Day uitgezonden op maandag 15 maart om 16.00 uur (NL-tijd).

Het is bovendien de eerste keer dat Nederland deelneemt aan het internationale event, dat in 2015 zijn primeur beleefde in Athene tijdens het International Democratic Forum en een initiatief is van de Brit Simon Gibson. Dit jaar vindt door de coronamaatregelen het event vooral online plaats hoewel natuurlijk in elk land veel eigen activiteiten kunnen worden georganiseerd.

DE MENSHEID OP EEN KEERPUNT?
Tijdens World Speech Day wordt ‘De Speech’ gevierd als middel om anderen te inspireren en de wereld daardoor een beetje beter te maken. Dit jaar is het thema ‘Humanity Is At A Crossroads’. (De mensheid op een keerpunt).

Elk land mag over dit thema een speech van maximaal 5 minuten inzenden.

De carrousel van speeches van over de gehele wereld begint op 15 maart in Nieuw-Zeeland en meedraaiend met de wereldklok komen dan alle deelnemende landen aan de beurt. Vanuit de hele wereld doen o.a. topuniversiteiten, gereputeerde Speakers’ Clubs en influencers mee. Jerry Helmers is gevraagd omdat hij oprichter is van de (inmiddels) grootste debatclub van Nederland: Dé Nederlandse Debatclub.

EERVOL
“Hoewel ik me in het dagelijkse leven met marketing, communicatie én dus ook met het overbrengen van een boodschap bezighoud, voelt dit toch als een bijzondere uitdaging”, zegt Jerry Helmers, die in 2019 zelf nog derde werd op het Nederlands Kampioenschap Debatteren.

“Ten eerste is mijn speech in het Engels, uiteraard niet mijn moedertaal en ten tweede wil je tóch een boodschap uitdragen met impact. Je wilt altijd dat een speech anderen aan het denken zet en hen misschien zelfs tot actie beweegt. Of, men het nu wel of niet eens is met de boodschap die ik in de speech stop. Maar bovenal is het eervol. Ik was me er niet van bewust dat ik bovendien nog eens de eerste Nederlander ooit zou zijn, die op deze wijze een speechende bijdrage mag leveren op een groot internationaal platform.”

VRIJHEID VAN MENINGSUITING
Jerry Helmers mag niet vertellen waar zijn speech over gaat, hoewel de tekst al helemaal klaar is.

“Ik wil alleen nu kwijt dat ik ‘Humanity At A Crossroads’ ga koppelen aan de vrijheid van meningsuiting. En, dat die laatste onder druk staat. Ook in Nederland. Het moge duidelijk zijn dat ik me daartegen verzet. Ik hoop dat ik met mijn boodschap op dat thema anderen aan het denken zet en dat een ieder voor zich actie onderneemt om die vrijheid van meningsuiting te kunnen blijven behouden.”

De Nederlandse speech is te zien op het platform www.worldspeechday.live op maandag 15 maart 2021 om 16.00 uur. Enkele uren daarna zal de speech ook op www.DeNederlandseDebatclub.nl mogen verschijnen.