HAARLEMMERMEER - Op 27 mei was de kogel door de kerk: premier Mark Rutte kondigde aan dat de sportscholen op 1 juli weer open mochten. Natuurlijk met de nodige hygiënemaatregelen én sporten op anderhalve meter afstand. Bas van Houten en Sander Schelling, eigenaren van Back in Shape in Badhoevedorp, konden zich gaan voorbereiden. Nu hun fitnesscentrum ruim een week weer open is, concluderen ze: “Het gaat goed”.

“We hebben enorme mazzel”, zegt Sander Schelling. “De ruimte naast ons stond leeg en die konden we voor, zeg maar, een coronaprijs huren. Daardoor hebben wij ruimte genoeg om al onze apparaten op anderhalve meter afstand op te stellen. Je hoort over ondernemers die in de problemen raken omdat de verhuurder ze niet tegemoet wil komen met de huur. Wij hebben gelukkig te maken met een eigenaar die wél met ons meedenkt. De leden waarderen de extra ruimte, dat is goed om te zien.”

Ventilatie
Ook mooi: door die extra ruimte is er nu een aparte in– en uitgang. “We hebben vaste looproutes gemaakt om kruisverkeer zoveel mogelijk te voorkomen. In de leszaal zijn vakken om de anderhalve meter afstand te kunnen houden.” Bovendien is er een goede ventilatie. “In alle ruimtes is een mechanische ventilatie die dag en nacht draait. Verder hebben we een airco die buitenlucht naar binnen haalt en de ‘binnenlucht’ naar buiten blaast én zijn er in alle ruimtes ramen die open kunnen.”StilteBack in Shape is in 1998 opgezet door Cees Broers en tweeënhalf jaar geleden overgenomen door Bas van Houten en Sander Schelling. Het bedrijf biedt niet alleen fitness, maar ook fysiotherapie en hulp bij re-integreren op de arbeidsmarkt. “De fysiotherapeuten konden begin mei weer starten, maar er waren misschien 20 tot 30 procent van het normale aantal klanten. Het is hier altijd druk, dus die stilte opeens was een vreemde gewaarwording.”

Voor de camera
Net als veel andere sportscholen heeft Back in Shape geprobeerd de afgelopen maanden zoveel mogelijk door te gaan. Ze zijn lessen online gaan aanbieden: yoga, body shape, total workout. “Voor de instructeurs een aparte ervaring. Die zijn gewend om voor een groep te staan, nu stonden ze in hun eentje voor een camera. En in het begin heb je geen idee of er wel iemand kijkt. Gelukkig hebben we zo toch veel mensen kunnen bereiken. Heel prettig was dat we op een gegeven moment lessen buiten konden aanbieden, op de Groenezoom en in een privétuin. Dat is goed bevallen, we hadden mazzel met het schitterende weer. Met die buitenlessen gaan we door. Het hele team heeft zich buitengewoon positief ingezet. De teamspirit was goed en dat is in deze tijd extra waardevol.”

Steun
Dat een aantal mensen is afgehaakt, was niet te voorkomen “Dat ging een beetje per persconferentie, vooral toen gezegd werd dat sportscholen pas in september weer open mochten. Maar de terugloop is meegevallen. Dat zegt ook wel iets over de steun van de omgeving en de wens om de sportschool te behouden.” Helemaal ‘als vanouds’ is het (nog) niet. Wie nu binnenkomt om te trainen, krijgt bijvoorbeeld een fles met een desinfecterende spray en een doekje om de apparatuur na gebruik schoon te maken. Tussen de lessen is een kwartier ‘wisseltijd’ en het buikspierkwartier en de circuittraining zijn voorlopig vervallen. En zo zijn er meer maatregelen die in dit ‘nieuwe normaal’ nodig zijn om prettig en veilig te kunnen sporten. “Maar het belangrijkste is dat we weer open zijn. Het is zo fijn om al die vrolijke gezichten weer te zien, de sfeer is weer helemaal terug.”