HAARLEMMERMEER - De gemeenteraad heeft gisteravond afscheid genomen van zeventien (van de 39) raadsleden. In vier gevallen ging dat gepaard met een Koninklijke onderscheiding: Michel van Dijk van Forza!, Henk Werner van de VVD, Pieter-Jan de Baat, eveneens VVD en Ron Heimerikx (HAP) werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Michel van Dijk vertrekt na twaalf jaar raadslidmaatschap. Henk Werner was sinds 2008 raadslid in Haarlemmerliede en Spaarnwoude en was er dus ook de eerste periode van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer bij. Pieter Jan de Baat is sinds 1998 onafgebroken raadslid geweest en Ron Heimerikx sinds 2002.

De vier volksvertegenwoordigers kregen de Koninklijke onderscheiding op grond van de duur, de uitstraling en de betekenis van al hun activiteiten in de lokale politiek en voor Haarlemmermeer bij Koninklijk besluit van 31 januari 2022. Alle zeventien kregen een dankwoord, bloemen en ook een speciale penning, in brons gegoten, van de Haarlemmermeerse kunstenares Marina van der Kooi.

Kort maar hevig

Burgemeester Marianne Schuurmans stond uitgebreid stil bij de afgelopen korte raadsperiode van drie jaar en drie maanden. Want het mag dan van korte duur zijn geweest, het was een heel hevige episode in politiek Haarlemmermeer met een pandemie en als sluitstuk de oorlog in Oekraïne.

De raadsleden werden op 21 november 2018 gekozen en konden worden geïnstalleerd op 2 januari 2019, toen de nieuwe gemeente Haarlemmermeer gefuseerd met het voormalige Haarlemmerliede en Spaarnwoude, een feit was.

“Dit was een van de meest bewogen, of op z’n minst uitzonderlijke periodes in de Nederlandse democratische geschiedenis. De Wereldoorlogen en met name de Tweede laat ik dan wel buiten beschouwing. Hoewel we ook in deze dagen te maken hebben met oorlog in Europa. De brute overval op de soevereiniteit van het democratische Oekraïne en de gewelddadige aanval op de Oekraïners. We leven allemaal aan de rand van een gevaarlijke, onbegrijpelijke en afschuwelijke oorlog”, aldus de burgemeester.

Corona

Ook memoreerde ze de effecten van corona op het werk van de gemeenteraad. “We hebben zo ongeveer in alle mogelijke denkbare opzetten vergaderd, en daarbij altijd weer de techniek gevonden die nodig was. En het mooie is: onze inwoners, organisaties en ondernemers konden de openbare vergaderingen van de eerste tot de laatste minuut steeds volgen of achteraf terugzien.”