HAARLEMMERMEER - Het mobiel media lab van de politie is niet nieuw in Haarlemmermeer. Dat het deze dagen bij scholen staat is dat wél. Het Herbert Vissers College had de primeur. Vandaag staat het lab bij De Linie en de ISK, op 23 maart is het Hoofdvaart College aan de beurt en op donderdag volgt dan het Nova College.

Het mobiel media lab was eerder al een blikvanger van YouChoose. In deze campagne strijden de politie, de gemeente, straatcoaches, MeerWaarde, Halt en scholen samen tegen gebruik en bezit van wapens en drugs onder jongeren in Haarlemmermeer. Tot dusverre bezocht de politie verschillende wijken met het mobiel media lab, maar nu maakt ze er specifiek een scholentour mee.

Geen wegkijkers

Burgemeester Marianne Schuurmans en wethouder Marjolein Steffens-van de Water vinden dat genoemde vijf scholen er best trots op mogen zijn dat ze in het rijtje staan. “Ze steken hiermee hun nek uit. Met hun medewerking maken de scholen duidelijk dat ze geen wegkijkers zijn”, zegt de burgemeester. “Inderdaad”, voegt de wethouder eraan toe. “Want de aanwezigheid van het mobiel media lab bij jouw school betekent dat je het probleem van drugs en wapens erkent én serieus neemt.”

Ontmoedigd

Met de scholentour en YouChoose in het algemeen, zo is de bedoeling, wordt het wapenbezit onder jongeren ontmoedigd. Je kunt er beter voor kiezen om je energie op een positieve manier in te zetten. De fabel dat je door een mes bij je te dragen sociaal aanzien verwerft, moet worden doorgeprikt. Show skills not knives, is de boodschap.

Gevolgen

De gevolgen van een mes op zak hebben, laat staan als je het ook nog eens gebruikt, kunnen reusachtig, enorm rampzalig en langdurig zijn. Niet alleen voor het slachtoffer en diens familie, vrienden en bekenden maar ook voor de dader. Jongeren staan daar niet altijd bij stil. De kracht van het mobiel media lab is dat je daar nu juist wél uitvoerig en indringend wordt gewezen op de gevolgen van je keuzes. In de vorm van een spel, maar wel op zo’n manier dat het binnen komt en dat je het ook niet snel vergeet, is de ervaring. En, nu ook in de vorm van stevige, intensieve lessen over veilig zijn en veilig voelen. Die lessen worden gegeven door Halt en internationale veiligheidsprofessionals. En die snappen maar al te goed hoe je doordringt tot het jongerenbrein.

YouChoose

Ook wordt duidelijk dat het veiligheidsgevoel eerder afneemt dan groeit door het dragen van steekwapens. In het mobiel media lab kunnen leerlingen de YouChoose VR film zien om hier vervolgens over in gesprek te gaan met de jongerenwerkers van MeerWaarde. Ook is er een crime scene die een steekincident behoorlijk concreet maakt, en waar de politie uitleg geeft over de strafrechtelijke gevolgen.