HOOFDDORP - Gerda Brunenberg uit Hoofddorp meldde zich dit voorjaar als allereerste deelnemer aan voor het HaKa, het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen. “Ik wilde al een hele tijd iets aan mijn tuin doen en ik vind het heel belangrijk dat er weinig tegels in de tuin liggen. Dus het HaKa was een mooie aanleiding.” Maandag 13 september opende milieuwethouder Mariëtte Sedee de eerste onttegelde, waterproof tuin.

Dit voorjaar gaf wethouder Sedee het startschot voor het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen (HaKa). Via dit kampioenschap, georganiseerd door Haarlemmermeer Waterproof (NMCX), doet de gemeente ook mee aan het landelijke NK-Tegelwippen. Doel is bewoners van Haarlemmermeer te motiveren en begeleiden bij het onttegelen van hun tuin.

Weg wateroverlast
Mevrouw Brunenberg haalde 107 tegels weg uit haar tuintje. “Met minder tegels gebruik je de grond beter en blijft er minder water staan. Als het regende kon het water in mijn tuin niet weg. Nu is het een stuk beter. Het heeft behoorlijk geregend de afgelopen tijd en nu heb ik er geen last meer van.”

Onttegelen betekent niet dat alle tegels uit de tuin hoeven. Mevrouw Brunenberg heeft nog een terras en een looppad van tegels.

Er zijn 107 tegels weg. Dat leverde een heleboel extra groen op. Twee vliegen in een klap: een opgefriste groenere tuin en geen wateroverlast meer. Het is ook heel handig dat de gemeente de tegels afvoert. Dat maakte het voor mij echt aantrekkelijk. Dat afvoeren duurde even, maar uiteindelijk zijn ze opgehaald.

Gouden Tegel
Door deelname aan het HaKa doen bewoners automatisch mee met de landelijke tegelwipactie, waarbij in totaal 81 gemeenten zijn aangesloten. De gemeente met het hoogst aantal verwijderde tegels wint de Gouden Tegel. In Haarlemmermeer hebben inmiddels ruim 30 mensen meegedaan aan de actie, onder andere in Nieuw-Vennep, Lisserbroek, Rijsenhout, Zwanenburg, Vijfhuizen, Badhoevedorp en Hoofddorp. Zij hebben tot nu toe 2405 tegels uit hun tuinen gewipt. Daarmee is Haarlemmermeer gestegen naar plek 68 op de ranglijst.

Als huurster van woning coöperatie Ymere heeft mevrouw Brunenberg gebruik kunnen maken van een tuin-cadeaubon van 30 euro en krijgt ze binnenkort een regenton, aangeboden door het Hoogheemraadschap Rijnland.

Opgeknapt
Mevrouw Brunenberg krijgt veel reacties op haar nieuwe tuin.

Mensen vinden dat het zo is opgeknapt. Er staan hortensia’s, appelomen, lavendel, clematis, druiven, aardbei. Dat fruit heb ik zelf bedacht en de rest heeft de tuinman aangevuld. Ik kan het aanraden. Wip die tegels eruit en maak er iets moois van.

Tot het einde van de maand blijft zij reclame maken voor het HaKa. De banner van het project blijft voorlopig aan het hek van haar tuin hangen. “Als mensen ernaar vragen, dan leg ik uit hoe het werkt en dat ze contact kunnen opnemen met HaKa tegelwippen.”

Aanmelden en informatie
Aanmelden kan nog steeds: tot 30 september. Voor meer informatie en inschrijving voor het HaKa kijk op Tegelwippen - Haarlemmermeer Waterproof of bezoek de Facebook pagina HaarlemmermeerWaterproof | Facebook. Vragen kunnen gesteld worden via info@haarlemmermeerwaterproof.nl. Haarlemmermeer Waterproof blijft zich ook na de actie inzetten om bewoners van Haarlemmermeer te stimuleren om klimaatadaptieve maatregelen te nemen en hun tuin te vergroenen.