HOOFDDORP - De komende jaren gaat Hoofddorp veranderen. Het wordt een levendige, moderne stad, die verbonden is met de rest van de wereld. In Stadscentrum Hoofddorp komen er zo’n 5.000 woningen bij.

In heel Hoofddorp wonen straks 100.000 mensen. Dan ben je een stad. De visie Stadscentrum Hoofddorp beschrijft wat voor stadscentrum het straks moet zijn.

Een levendig, aantrekkelijk en goed bereikbaar stadscentrum voor iedereen
Woorden die terugkomen in de visie zijn aantrekkelijk, stedelijk, levendig, groen en sociaal. De openbare ruimte (zoals straten, pleinen, stadspark) en de gebouwen zijn kwalitatief goed. Haarlemmermeer wil een stadscentrum, waar voor verschillende leefstijlen van bewoners en bezoekers passende woningen en voorzieningen zijn, maar waarbij ze ook met elkaar in contact kunnen komen. Een goede bereikbaarheid is van belang, zowel te voet, met de fiets, het openbaar vervoer als met de auto. Het stadscentrum moet daarnaast een domein worden voor langzaam verkeer. Luchtfoto van Hoofddorp. Foto: Henk Roolvink

Hyde Park

Er gebeurt ontzettend veel tegelijkertijd. Wie nu via de Van Heuven Goedhartlaan Hoofddorp binnenrijdt, kan niet om de enorme borden van Hyde Park heen. Het verouderde kantorenterrein wordt nu echt omgevormd tot hoogwaardige appartementen. Uiteindelijk komen hier 3800 woningen. Deze woningen zijn onderdeel van de in totaal 5.000 nieuwe woningen in Stadscentrum Hoofddorp.

Dik Tromplein
Maar ook rondom het Dik Tromplein staat de komende tijd veel te gebeuren. De Deining en de voormalige V&D zijn inmiddels gesloopt. Hier worden 136 woningen gerealiseerd onder de naam TROM. Even verderop staat het voormalige postkantoor. Onlangs zijn er overeenkomsten gesloten om dit gebouw opnieuw te ontwikkelen. Er komen uiteindelijk 165 woningen met parkeerplekken en commerciële voorzieningen op de begane grond.

Raadhuisplein
En dan hebben we het nog niet eens over het Raadhuisplein. Dat moet hét plein van Hoofddorp worden waar iedereen elkaar ontmoet. Hier wordt een nieuw gebouw neergezet, dat de naam SEM meekreeg. SEM herbergt straks meer dan 200 woningen. Op de begane grond aan het Raadhuisplein komt horeca. De verwachting is dat de eerste spade in 2022 de grond in gaat. Ook gaat het raadhuis tegen de grond, om plaats te maken voor nieuwbouw, die past in de omgeving.

Modern en groen
Een moderne stad betekent ook een groene stad. Het stadspark met daarbinnen de historische Fruittuinen en het wandelbos vormt het groene hart en krijgt meer functies. Langs het stadscentrum loopt ook de historische Geniedijk, waar de schapen en koeien nog ongestoord grazen, en dat net als het park een baken van groen en ontspanning is.

Een goed verbonden stad

Wethouder Jurgen Nobel

5.000 woningen komen er de komende tijd in het Stadscentrum bij. Hoofddorp verandert en heeft straks 100.000 inwoners. Dan doe je mee. En aangezien het ook bijna zeker is dat de Noord/Zuidlijn doorgetrokken wordt naar Schiphol en Hoofddorp zijn we nog meer een verbonden stad. De rest van de wereld lag vanwege de luchthaven al binnen handbereik. Met de visie willen we laten zien hoe Hoofddorp er volgens ons uit komt te zien.

Wethouder Johan Rip sluit zich daarbij aan:

Hoofddorpers zijn al sinds het begin van de polder pioniers met een flinke ondernemersgeest. Ze zien vooral kansen en kijken vooruit. Er zijn hier veel nationale en internationale bedrijven gevestigd die zorgen voor werkgelegenheid. Daar hoort een aantrekkelijk stadscentrum met stedelijke allure bij en dat creëren we hier in de komende jaren.