HAARLEMMERMEER - Met acht zetels is de VVD nu de grootste partij in de Haarlemmermeerse gemeenteraad. Tweede is de Haarlemmermeerse Actieve Politiek (HAP) met zes zetels. De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 is maandag 21 maart vastgesteld door het Centraal Stembureau.

Behalve de VVD, die van zeven naar acht zetels gaat, hebben nog drie partijen er een zetel bij gekregen: GroenLinks steeg van vier naar vijf, D66 van drie naar vier en Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH) van één naar twee. Ook de nieuwkomers Forum voor Democratie (FvD) en Belang van Nederland (BVNL) wonnen een zetel en hebben er nu elk één.

Vijf partijen één zetel

HAP verloor één zetel. Zowel CDA als Forza! verloren twee zetels ten opzichte van 2018. Zij hebben nu elk drie zetels. Dat laatste geldt ook voor de Partij van de Arbeid (PvdA), die gelijk bleef. ChristenUnie-SGP zakte van twee naar één zetel. Het is daarmee een van de vijf partijen in de Haarlemmermeerse gemeenteraad met één zetel. Naast ChristenUnie-SGP, FvD en BVNL zijn dat GEZOND Haarlemmermeer en EEN Haarlemmermeer, die beide al een zetel hadden en deze dus houden.

Dertien partijen

De Haarlemmermeerse gemeenteraad telt in totaal 39 zetels. Aan de gemeenteraadsverkiezingen deden veertien partijen mee, waarvan dertien erin slaagden één of meer zetels te bemachtigen. Alleen de lijst Blanco haalde onvoldoende stemmen en blijft buiten de raad. De installatie van de nieuwe raadsleden is op woensdag 30 maart, vanaf 16.00 uur. Op 29 maart vanaf 19.30 uur is de laatste vergadering van de huidige gemeenteraad, de zogenoemde Afscheidsraad. De nieuwe raad komt voor het eerst bijeen op donderdag 31 maart, aanvang 17.00 uur.

Opkomst

57.079 mensen in Haarlemmermeer brachten hun stem uit. Dat is een opkomst van 46,68 procent. Dit percentage is een stuk hoger dan de 35 procent bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 (toen in november vanwege de fusie tussen Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude), maar lager dan het landelijk opkomstpercentage van iets meer dan 50 procent.

Bekijk de volledige uitslag hier.

Het is nu aan de VVD, als grootste partij, om het initiatief te nemen om een coalitie te vormen.