HOOFDDORP - In het stadscentrum van Hoofddorp vinden enorm veel bouwontwikkelingen plaats. Uiteindelijk komen er zo’n 5000 woningen, winkels en ruimte voor horeca en andere voorzieningen bij. Door de nieuwbouw gaan er bepaalde parkeerplaatsen weg, zoals bijvoorbeeld de parkeerplaats op het voormalige Apriscoterrein aan het Raadhuisplein. Hiervoor komen op andere plekken in het stadscentrum nieuwe parkeergarages terug. Als al die bouwplannen voor het stadscentrum gerealiseerd zijn, is het aantal openbare parkeerplaatsen hetzelfde als nu, te weten 3800.


Parkeergarages van de gemeente

Bij het nieuwe gemeentehuis en aan de Binnenweg komen nieuwe garages, zo is het plan. Om grip te houden op de tarieven wil de gemeente deze parkeergarages zelf exploiteren. Of dat (financieel en juridisch) ook mogelijk is, wordt nog nader onderzocht. Het gaat om ongeveer 500-600 parkeerplaatsen bij het nieuwe gemeentehuis en 400 op de Binnenweg. Dit zijn openbare parkeerplaatsen voor bezoekers van het stadscentrum.

Parkeren voor bewoners
In alle nieuwe ontwikkelingen waarbij appartementen worden gerealiseerd, komen er voor de bewoners in hetzelfde complex eigen parkeerplaatsen. De bewoners van deze nieuwe appartementen kunnen daarom geen parkeervergunningen of parkeerontheffingen aanvragen voor het parkeren op straat. Medio 2021 kan er op het voormalige Apriscoterrein niet meer geparkeerd worden. Daar begint dan de bouw van gebouw Sem met 231 appartementen.

Veelgestelde vragen
Dinsdag 27 oktober heeft het college van B&W over deze aanpak van het parkeren voor het stadscentrum gesproken. Het voorstel wordt eind november besproken in de gemeenteraad. Omdat er altijd veel vragen komen over parkeren in Haarlemmermeer, is er een lijst met veelgestelde vragen opgesteld.