HOOFDDORP - Een aantal planten in het wandelbos in Hoofddorp krijgt op donderdag 30 september een markering. Deze planten, voornamelijk heesters, worden dit najaar weggehaald. Vervolgens bekijkt de gemeente wat er in het voorjaar opkomt. De reden? Meer openheid, ruimte, licht en rust in het toekomstige stadspark.

Door het uitdunnen van het wandelbos wil de gemeente Haarlemmermeer een veilige omgeving maken die past bij de kwaliteit van een stadspark. Om het wandelbos in Hoofddorp te kunnen omvormen naar een meer recreatief park – veilig, open en bereikbaar van alle kanten – moet een aantal planten weggehaald worden. Bij het markeren van de planten wordt de gemeente bijgestaan door landschapsarchitect Martine van Vliet. Uiteraard houdt de gemeente zich bij het weghalen van de planten aan de wet natuurbescherming.

Bekijken wat opkomt

Na het weghalen van de planten zijn er tijdelijk open plekken. In het voorjaar bekijken de gemeente en Martine van Vliet wat er in de open plekken opkomt. Aan de hand daarvan wordt een beplantingsplan gemaakt. De nieuwe planten worden volgens de huidige planning in het najaar van 2022 aangeplant.


Stadspark Hoofddorp
Het wandelbos, de Fruittuinen en de tennislocatie worden straks met elkaar verbonden in Stadspark Hoofddorp. Een compleet stadspark waar bewoners en bezoekers van Stadscentrum Hoofddorp kunnen ontspannen, wandelen, sporten en recreëren. Er komt onder andere meer eenheid in beplanting, bruggen en bankjes. Bovendien is openheid, en dus sociale veiligheid, een belangrijk punt voor het park. Martine van Vliet legde in een interview eerder dit jaar al uit dat het wandelbos op dit moment juist vrij dichtbegroeid is.


We laten zoveel mogelijk bomen staan, maar de beplanting daaronder moet wel wat meer open worden. We kijken dus naar meer bodem bedekkende beplanting en bollen, in plaats van de huidige bosachtige begroeiing. Zo wordt het hele wandelbos ook meer open, zei Martine toen.


Lees hier meer informatie over Stadspark Hoofddorp.