HAARLEMMERMEER - Ze hebben het meer dan verdiend, Margreet Smit-Snijder en Klaas Roodenburg. Al vele jaren zetten zij zich met hart en ziel in voor de Voedselbank. Tijdens de jaarlijks vrijwilligersbarbecue afgelopen vrijdag ontvingen zij uit handen van locoburgemeester Ap Reinders de gemeentelijke erespeld.

Ze vond het best lastig om opeens in het middelpunt van de belangstelling te staan, vertelt Margreet Smit (71). Maar natuurlijk ben ik blij met de erespeld. "De allergrootste verrassing was dat mijn kinderen erbij waren. Dat vond ik zo leuk!"

Gezinnen met kinderen
Margreet Smit is uitdeelcoördinator in Halfweg. Zij is vanaf het begin in 2006 bij de Voedselbank Haarlemmermeer betrokken. “Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan en zodoende kwam ik in contact met mensen die het heel krap hadden, ook gezinnen met kinderen. Dat ging me zo aan het hart dat ik iets wilde doen.” Ze wilde eerst zelf een Voedselbank opzetten, maar toen ze hoorde dat dat in Hoofddorp al gebeurde, sloot ze zich daarbij aan.

Prachtig om te zien
Iedere vrijdag ontvangt ze in de kerk in Halfweg samen met vier of vijf vrijwilligers klanten en deelt voedselpakketten uit. In de loop der jaren heeft ze heel wat mensen zien passeren. "Om allerlei redenen kan iemand plotseling aangewezen zijn op de Voedselbank. Het is prachtig om te zien dat veel mensen het na een tijdje weer redden. Dat stimuleert enorm." Ze denkt dat er nog heel wat mensen zijn die in aanmerking komen voor de Voedselbank, maar voor wie de drempel te hoog is."Dat is onze volgende missie, om die drempel te verlagen."

Verrast
Ook Klaas Roodenburg (84) was blij verrast. "Ik ken veel mensen die net zozeer zo’n onderscheiding verdienen", zegt hij. Wat hij doet vindt hij "heel gewoon". Klaas Roodenburg heeft zich dertien jaar voor de Voedselbank ingezet, eerst als uitdeler en later als uitdeelcoördinator in Rijsenhout. Omdat hij onlangs is verhuisd naar een appartement in Bennebroek moet hij stoppen. Hij heeft zelf zijn opvolger geregeld maar helpt voorlopig nog wel een handje mee.

Contact
"Ik merk ook dat ik een dagje ouder word, dus het is goed dat anderen het overnemen. Maar ik heb het werk met heel veel plezier gedaan. Het is belangrijk dat mensen die het niet breed hebben ook goed en gezond kunnen eten. Wat ik heel leuk vond is dat je in aanraking komt met mensen die je anders niet zo snel ontmoet, ook mensen uit andere landen." Zijn eigen aanhanger, waarmee hij de voedselpakketten vanuit Hoofddorp naar Rijsenhout reed, heeft Klaas Roodenburg ter beschikking gesteld aan de Voedselbank.