HAARLEMMERMEER - We hebben een rare tijd achter de rug. Door de ‘intelligente lockdown’ hebben veel mensen de afgelopen maanden meer thuisgezeten en minder bewogen dan anders. Terwijl sporten en bewegen voor onze gezondheid en welzijn zo belangrijk zijn. “Dat geldt voor iedereen, maar voor ouderen misschien nog wel extra”, zegt Diane Baas van Team Sportservice Haarlemmermeer. Ze geeft graag tips. “De vloer doen of tuinieren is óók bewegen.’

“Je voelt je fitter, je spieren en botten worden sterker, je hebt minder kans op chronische aandoeningen en minder kans op vallen.” Diane Baas somt moeiteloos redenen op waarom het voor ouderen goed is om te blijven bewegen. En misschien wel vooral: “Als je fit en gezond bent, kun je je langer zelf thuis redden en langer in je eigen omgeving blijven wonen.”

Uitgebreid aanbod
Team Sportservice Haarlemmermeer heeft een uitgebreid aanbod aan activiteiten voor 60-plussers zoals beweeglessen, wandelen, hardlopen en allerlei sport- en spelactiviteiten. Diane Baas geeft onder andere lessen Meer Bewegen Voor Ouderen (oefeningen waardoor je weer soepeler en zekerder gaat bewegen) en begeleidt wandelactiviteiten.

Sociaal aspect
Aan het begin van de coronacrisis zijn alle activiteiten gestopt. “Wel zijn we lessen en oefeningen via Facebook en Youtube gaan aanbieden. Voor sommige deelnemers was dit een goede oplossing, maar ideaal is het natuurlijk niet. Bovendien is het veel leuker en gezelliger om samen te bewegen. Dat sociale aspect is óók heel belangrijk.” Bij een aantal zorgcentra gaf Sportservice Haarlemmermeer ‘Bewegen op het balkon’. De docent stond dan buiten voor het pand en bewoners konden op hun balkon – of in ieder geval op afstand - meedoen.

Langzaam opstarten
Inmiddels starten de normale groepsactiviteiten weer langzaam op, al is het soms in aangepaste vorm en/of in de buitenlucht. “We kijken goed waar het veilig kan en hoe we alle hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstand in acht kunnen nemen.” Diane raadt ouderen die (weer) willen bewegen of sporten aan om vooral een kijkje te nemen op de website van Sportservice Haarlemmermeer. “Of bel ons op telefoonnummer 023 205 5500. Dan kijken we samen op basis van wat iemand kan en wil, naar de mogelijkheden.”

Bewegen in huis
Het kan zijn dat sommige ouderen liever nog niet met een groep meedoen. Toch is het belangrijk dat ook zij blijven bewegen. Diane Baas:“De richtlijn van de Gezondheidsraad is om iedere dag een half uur matig tot intensief te bewegen. “Lekker wandelen of fietsen bijvoorbeeld, maar je huis schoonmaken of tuinieren is óók bewegen. Doe daarnaast twee keer per week oefeningen om je spieren en je botten te versterken, gecombineerd met balansoefeningen. Dat kan ook thuis, door mee te doen met Nederland in beweging op tv, of oefeningen te doen die op het Youtube-kanaal staan van Sportservice Haarlemmermeer.”