HAARLEMMERMEER - Niet meer eindeloos zoeken naar een plek voor je auto als het druk is, maar direct naar straten met vrije parkeerplaatsen rijden. Dat kan dankzij een nieuwe parkeerapp. In Hoofddorp is hiermee vorige week een proef van zes maanden gestart. Iedereen die in Hoofddorp woont, werkt of er regelmatig komt, kan de app gratis testen en feedback geven.

De parkeerapp is een primeur voor Nederland. Vrijdag 18 september was de lancering van de proef in Hoofddorp. Wethouder Marja Ruigrok (Verkeer & Vervoer én Economie en Innovatie) vertelde waarom Haarlemmermeer graag meedoet:

Deze app zorgt voor een goede verdeling van het autoverkeer en voorkomt dat automobilisten als het druk is onnodig rondjes rijden. Dat scheelt tijd, frustratie en reduceert brandstofverbruik en CO2-uitstoot.

Parkeerstress voorkomen

De parkeerapp is een navigatiesysteem die automobilisten niet naar een adres leidt, maar naar vrije parkeerplekken in de buurt van de bestemming. Ook krijgen gebruikers via de app informatie over de gemiddelde zoektijd, parkeertarieven en eventuele regels die voor het parkeren gelden.

Zo weet je exact hoeveel tijd je moet incalculeren om te parkeren en waar je verder rekening mee moet houden. Zo hopen we heel wat parkeerstress te voorkomen

zegt Edwin van Walsum van Tango. Tango is bekend van de onbemande tankstations, maar richt zich ook op andere diensten op het gebied van mobiliteit. Voor de parkeerapp werkt Tango samen met Spotten, een innovatieve startup.

De ‘Tango Parking Finder’ gebruikt gegevens van autofabrikanten, navigatiesystemen, telecomproviders en parkeersensoren. Het algoritme vertaalt die naar exacte delen van een straat waar de kans op het vinden van een vrije parkeerplaats het grootst is. Parkeergarages zijn nog niet in de app opgenomen. De app onthoudt waar de auto geparkeerd staat, dus terugvinden van de auto is geen probleem meer.

Iedereen met een Android-smartphone kan gratis meedoen met de proef en de Tango Parking Finder downloaden via de Google Play Store.
Na de proef wordt bekeken of de app ook voor Apple-gebruikers beschikbaar komt.