ZWANENBURG - 's Werelds eerste slimme geluiddichte ramen worden getest in Zwanenburg. Het bedrijf Denoize doet een maand lang onderzoek naar de effectiviteit van de nieuwe technologie in het verminderen van geluidsoverlast, met name in de omgeving van luchthavens.

Wethouder van luchthavenzaken Jurgen Nobel nam een kijkje en was enthousiast:I k had al eerder de proefopstelling bij de TU Delft gezien. Driekwart van het geluid van buiten komt via de ramen naar binnen. Deze technologie zou het grootste deel van het geluid van buitenaf kunnen blokkeren, zoals vliegtuiglawaai. Het ‘slimme’ aan deze ramen is echter ook dat het geluid dat mensen als positief beschouwen, zoals bijvoorbeeld vogels die zingen, wel doorlaat. In Zwanenburg worden diverse ramen getest.

Minder geluidsoverlast vergroot het woongenot. Foto: Shutterstock. PilotAman Jindal, CEO van DeNoize verwacht met deze pilot vooral veel data te verzamelen.

Ik hoop dat deze inzichten uiteindelijk leiden tot een verbeterde leefomgeving rondom Schiphol. Want als we negentig procent van het vliegtuiglawaai weg kunnen filteren, zal dat een enorm positief effect hebben. Dat klinkt Jurgen Nobel als muziek in de oren. “We willen er alles aan doen om de kwaliteit van de leefomgeving in Haarlemmermeer te verbeteren. We hebben economisch gezien veel profijt van de luchthaven, maar veel mensen ervaren ook hinder. Ik geloof in dit soort innovatieve oplossingen. En ik heb begrepen dat het hun doel is dat de ramen betaalbaar blijven. Dus het zou voor iedereen weggelegd moeten zijn.” De wethouder vindt dat er meer ingezet moet worden op innovatie.

Vorige maand zijn we begonnen met de proef geluidsadaptief bouwen. Dat gaat vooral over de buitenruimte. Hoe kun je huizen zo positioneren en vormgeven dat je ook in de tuin of op je balkon minder last hebt van vliegtuiggeluid. Dit zijn belangrijke onderzoeken voor een leefomgeving die stiller moet worden.