HAARLEMMERMEER - De Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie heeft weer drie monumenten geselecteerd voor de verkiezing ‘Monument van het jaar’. De monumenten die uitgekozen zijn, hebben altijd te maken met het thema van open monumentendag, die dit jaar plaatsvindt op 10 en 11 september. Het thema dit jaar is ‘Duurzaam duurt het langst!’

Een thema als dit is erg breed en kan natuurlijk op veel manieren uitgelegd worden. Er is voor gekozen om monumenten te selecteren die een nieuwe functie of bestemming hebben gekregen. Dus, monumenten die door hun herbestemming voor nu en in de toekomst kunnen blijven bestaan. En daarmee bijdragen aan duurzaamheid.

Stemmen kan weer!

Digitaal stemmen kan weer op één van deze monumenten: Restaurant den Burgh in Hoofddorp, Fort van Hoofddorp of de Hooischuurboerderij (Blauhek) in Spaarndam.

Stemmen kan tot en met 23 augustus via het stemformulier. Stuur het door en roep iedereen op te stemmen. Op 10 september maakt cultuurwethouder Marja Ruigrok de winnaar bekend tijdens Open Monumentendag. De winnaar krijgt de wisselbokaal uitgereikt en mag zich een jaar lang ‘Monument van het Jaar’ noemen.

Voor iedereen die nog geen keuze heeft gemaakt voor een monument, volgt hieronder de belangrijkste informatie over de drie monumenten, in willekeurige volgorde, op een rij.

Restaurant den Burgh

Boerderij den Burgh is een goed voorbeeld van een zogenoemd langhuis. Waarschijnlijk werd het rond 1861 gebouwd toen mannen uit heel Nederland naar Haarlemmermeer kwamen om te helpen met het droogleggen van de polder. Het is één van de oudste boerderijen aan de Rijnlanderweg. Door de restauratie van Stadsherstel Amsterdam heeft de boerderij een herbestemming als restaurant gekregen.

Fort van Hoofddorp

Fort van Hoofddorp is onderdeel van de voormalige Stelling van Amsterdam. Het Fort werd tussen 1880 en 1920 aangelegd als vast verdedigingsgebouw rond de hoofdstad. Het Fort heeft verschillende bestemmingen gehad, van munitiemagazijn tot aan het gebruik door een schietsportvereniging. Tussen 2010 en 2020 is het Fort door stichting Fort van Hoofddorp gerestaureerd. Het is nu multifunctioneel en kan onder andere gebruikt worden als openluchttheater, vergaderlocatie en restaurant.

Hooischuurboerderij

De boerderij aan de Kerkweg in Spaarndam is één van de twee overgebleven hooihuisboerderijen in Haarlemmermeer. De boerderij werd gebouwd rond 1750 en staat ook wel bekend onder de naam ‘Blauhek’. Na restauratie in 1976 werd de boerderij als kantoorpand in gebruik genomen door Recreatieschap Spaarnwoude. Tegenwoordig wordt het pand weer gebruikt als boerderij en heeft het een woonbestemming.