SPAARNDAM - Honderd jaar bestaat SV Spaarnwoude in Spaarndam dit jaar officieel. Het echte begin van de voetbalvereniging gaat nog verder terug. Naar een tijd zonder krijtlijnen op het voetbalveld met water en schuttingen als natuurlijke grenzen. De bal tijdens een wedstrijd uit de sloot vissen, was eerder regel dan uitzondering. SV Spaarnwoude is ontstaan uit een fusie tussen SFC Spaarndam en RKSV SHS. Twee voetbalverenigingen die lang elkaars rivaal waren.

Spaarndam, 1902. Een groepje voetballende jongens noemt zich ‘Ajax’. Op zoek naar een beter speelveld, zonder schutting of sloot, komen ze terecht bij de weilanden rondom het dorp. Hier spelen ze al dan niet met toestemming van de boer. Goalpalen zijn er niet altijd, maar uitkijkposten wel. Die dienen om boze boeren te kunnen spotten, zodat ze op tijd kunnen vluchten. Onderbroken wedstrijden worden later altijd uitgespeeld, achter een stal of zelfs op het werk. Een belangrijke regel is dat een speler, voordat hij schiet op het goal, de klompen uitschopt. Dit ter bescherming van de keeper die niet bal én klomp kan tegenhouden.

Spaarndams Ajax
Door onbekende redenen verdwijnt ‘Ajax’, maar niet de voetbalzin van de Spaarndammers. In 1912 wordt een nieuwe club opgericht, S.D.O. Een clubshirt is er niet, maar zolang elke speler een zwarte broek en donkerblauw shirt draagt, is dit goed genoeg. Twee jaar later worden veel jongens, die dienstplichtige militair zijn, opgeroepen vanwege de mobilisatie. De klad komt in het voetbal en tegen het eind van de Eerste Wereldoorlog is er niets meer over van S.D.O. Maar de behoefte aan een Spaarndamse voetbalclub is nog springlevend en maart 1919 wordt de Spaarndamsche Football Club (SFC), met behoud van de clubkleuren van S.D.O., opgericht.

Pastoor zegent voetbalveld
Het is een tijd waarin elk geloof haar eigen vereniging heeft. Kapelaan Kloeg neemt in 1949 het initiatief tot de oprichting van de Rooms-Katholieke voetbalvereniging SHS in Haarlemmerliede. De naam staat voor ‘Samenwerking Houdt Stand’, maar kan ook als Spaarnwoude, Haarlemmerliede, Spaarndam worden uitgelegd. Na inzegening van het veld, wordt de eerste bal in oktober dat jaar afgetrapt door spelers in een zwart-geel tenue. Tien jaar lang speelt RKSV SHS op een veld aan de Kerkweg. SFC Spaarndam speelt in die jaren op een veld bij de werf van Stapel aan het Spaarne. Daar is douchen niet mogelijk vanwege het ontbreken van water. Het toilet bestaat uit een gat boven de sloot.

Utopie wordt realiteit
Het seizoen 1961-1962 heeft RKSV SHS geen eigen veld meer. De grond waarop ze spelen is nodig voor zandwinning vanwege de aanleg van de A9. De eerste stap tot samenwerking met de andere voetbalvereniging stamt uit 1966. Het katholieke bestuur heeft er echter weinig vertrouwen in.

Het is beter als S.H.S. zelfstandig blijft voortbestaan, daar deze een veel gezondere mentaliteit heeft als S.F.C. Spaarndam.

Een fusie lijkt een utopie. De ontwikkeling van het plan voor één sportpark aan de Ringweg in Spaarndam gaat wel door. In het seizoen 1969-1970 spelen beide verenigingen voor het eerst op de velden. Aanvankelijk mag het katholieke SHS niet voor half twaalf ’s ochtends spelen. Dit zorgt voor planningsproblemen. Na enige discussie wordt eerder spelen oogluikend toegestaan.

Schuilen in kleedkamer
De rivaliteit tussen de beide verenigingen loopt weleens uit de hand. November 1971 moet scheidsrechter Van Essen, later wethouder in Haarlemmerliede, de politie inschakelen. Club-icoon Mich Huijboom herinnert zich een wedstrijd waarin hij zich als verzorger samen met de grensrechter een uur na de wedstrijd opsloot in de kleedkamer voor hun eigen veiligheid. De manier van vlaggen had nogal wat discussie veroorzaakt. Uiteindelijk is in 1972 de fusie toch een feit. Met paars en wit als nieuwe clubkleuren krijgt de nieuwe vereniging de naam SV Spaarnwoude. Pas in 1998 wordt het sportcomplex langs de A9 in gebruik genomen.

Meer informatie?
Op 17, 18 en 19 mei wordt het 100-jarig bestaan van SV Spaarnwoude feestelijk gevierd met onder meer een voetbalwedstrijd tussen SV Spaarnwoude en Lucky Ajax. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.svspaarnwoude.nl.