HAARLEMMERMEER - In recreatiegebieden Spaarnwoude, De Groene Weelde, het Haarlemmermeerse Bos en Toolenburgerplas is het niet langer toegestaan om tussen 22:00 uur en 06:00 uur aanwezig te zijn en geluidsapparatuur bij je te hebben. Dit besluit is genomen om illegale feesten van (voornamelijk jonge) mensen ’s nachts tegen te gaan.

Er is op dit soort feesten een groot risico op verspreiding van het coronavirus. Het besluit past binnen de aanvullende maatregelen die de Veiligheidsregio Kennemerland neemt vanwege het toenemende aantal besmettingen.

Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland:

Afgelopen maanden zijn er diverse illegale feesten gehouden in recreatiegebieden in deze regio. Aanwezigen houden daar geen 1,5 meter afstand van elkaar en leven ook de hygiënemaatregelen niet na, zoals schoon sanitair. Deze feesten zijn dus onverantwoord. Het coronavirus kan zich er razendsnel verspreiden. Het aantal positief geteste jongeren tussen de 19 en 29 jaar is relatief hoog en neemt steeds meer toe. Illegale feesten worden juist door deze groep jongeren bezocht. In het belang van de volksgezondheid moeten we dit tegengaan, vandaar ons besluit om de genoemde recreatiegebieden ’s nachts te sluiten.

Locaties

Op basis van de noodverordening is het mogelijk om gebieden aan te wijzen waar mensen niet mogen komen en om gebieden aan te wijzen waar mensen geen geluidsapparatuur bij zich mogen hebben. Uitzondering op het verbod geldt voor bestemmingsverkeer, passanten en personen die werkzaam zijn in de gebieden. Het gebiedsverbod geldt ook voor de toegangswegen naar de recreatiegebieden, onder de viaducten en overkappingen bij de A9 en A200.
Op de stranden van Zandvoort en Bloemendaal was het al verboden om geluidsapparatuur te gebruiken. Daar werkte deze maatregel goed en wordt het voortgezet.

De noodverordening van de Veiligheidsregio Kennemerland geldt voor de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.