HAARLEMMERMEER - Het Cultuurgebouw start met een nieuw programma: De Ruimte. Een praatprogramma dat bestaat uit een vast format met inhoudelijke, culturele en/of lokale onderwerpen. De eerste aflevering vindt plaats op dinsdag 12 oktober om 20.00 uur in het Oude Raadhuis in Hoofddorp. Hoog tijd om programmamaker Ellen Witsen Elias van het Cultuurgebouw te vragen hoe dit nieuwe programma er uit gaat zien.

“De Ruimte gaat over actuele, urgente onderwerpen maar we staan ook open voor dat wat zich aandient,” zegt Ellen Witsen Elias.

Lokale items uit kunst en cultuur kunnen worden ingezet als middel tot aanjagen, verwonderen en verdiepen van het onderwerp. In deze geïndividualiseerde samenleving geloven we dat ontmoetingen met gesprek, dialoog en debat verbinding kan bevorderen. Dat is dan ook de directe aanleiding om te starten met dit nieuwe programma.


'Worden wat je wil’

In de eerste aflevering op 12 oktober staat ‘Worden wat je wil’ centraal. Kun je in Nederland worden wat je wil? Is worden wat je wil een illusie en helaas niet voor iedereen weggelegd? Wat is de taak van maatschappij en politiek hierin? De serie Klassen liet Nederland niet onberoerd. Is het onderwijs in staat om het verschil te maken? Het onlangs verschenen SER Rapport “Gelijke kansen in het onderwijs” signaleert dat de kwaliteit van het basis- en voortgezet onderwijs onvoldoende is. Te hoge werkdruk, grote klassen, lerarentekorten, om maar wat oorzaken te noemen. Beter onderwijs geeft kinderen gelijke kansen concludeert de SER. Of is de plek waar je wieg staat nog steeds bepalend voor de kansen die je krijgt in je leven?

Gasten

Moderator Sandra Rottenberg ontvangt schrijver Murat Isik, wethouder Onderwijs in Haarlemmermeer Marjolein Steffens, auteur Eva Buwalda en Anne Sophie Stoop van het SER Rapport ‘Gelijke kansen in het onderwijs’, teamleider Rob Schoonwater en directeur Sylvana Halkers van Praktijkschool De Linie, Gijs Bruijnzeels leerkracht groep 8 en adjunct-directeur De Optimist en Maxe de Rijk, docent VMBO kansklas Amsterdam en auteur van ‘Geen stress we gaan het maken'.

De kersverse polderdichter Demi Baltus schrijft speciaal voor de avond een nieuw gedicht.

Meer informatie?

Meer informatie is te vinden op https://www.demeerse.nl/agenda/de-ruimte/ of neem contact op met Ellen Witsen Elias via telefoonnummer 023 5563700 / 06 24250767