HOOFDDORP - In mei of juni van dit jaar zal op het talud, de groene verhoging naast de Drie Merenweg in Hoofddorp een opvallend nieuw kunstwerk verrijzen. Dit kunstwerk, met de naam 'De Waterwolf', is een circa twintig meter lange en zes meter hoge creatie van het kunstenaarsduo BlokLugthart uit Onderdendam (Groningen). Het initiatief voor het kunstwerk is genomen door de Klankbordgroep Beeldende Kunst Openbare Buitenruimte van de gemeente.


De Waterwolf

De geschiedenis van de gemeente Haarlemmermeer is onlosmakelijk verbonden met De Waterwolf. Ooit was het huidige Haarlemmermeer een veengebied met kleine plassen. Door het afgraven van veen ontstond uit de kleine meren halverwege de zestiende eeuw één van de grootste meren van Nederland. Dit Haarlemmermeer werd in de volksmond De Waterwolf genoemd omdat het zorgde voor gevaarlijke situaties. Dorpen werden overstroomd en de landbouwgronden van Amsterdam, Haarlem en Leiden werden door het meer bedreigd. Met de drooglegging ontstond hier in 1852 de Haarlemmermeerpolder en was de eens zo woeste Waterwolf bedwongen.

Een bijzonder materiaal

Met een afmeting van twintig meter lang en zes meter hoog zal “De Waterwolf” één van de grootste buitenkunstwerken in Haarlemmermeer zijn. Het werk wordt gemaakt van cortenstaal. Dat is een weervaste staalsoort bestaande uit meerdere staalsoorten die met elkaar zijn gemengd. Hierdoor ontstaat een nieuwe staalsoort. Zo’n mengsel heet een legering. Naast ijzer bestaat cortenstaal uit chroom, fosfor, koper, nikkel en silicum. Cortenstaal krijgt binnen verloop van tijd een roestige uitstraling en is steeds populairder aan het worden. Het wordt veel gebruikt in kunstwerken, bruggen, plantenbakken en zelfs gebouwen. De populariteit is te danken aan een aantal unieke eigenschappen: naast de bijzondere industriële uitstraling die het heeft, is het staal ook nog eens zeer duurzaam en onderhoudsarm omdat het niet geverfd hoeft te worden.

Symbolische wolf

'De Waterwolf' staat symbool voor het drooggemalen Haarlemmermeer. De wolf ligt te rusten boven op het talud en kijkt naar de vele automobilisten, fietsers en wandelaars die voorbijkomen. Wie bij de buik van de Waterwolf staat hoort zachtjes kabbelend water stromen. De woeste Waterwolf is bedwongen. Op de tafel in de buik wordt het verhaal beschreven hoe de Waterwolf aan zijn naam komt en wordt kort de geschiedenis verteld van de drooglegging van het vroegere Haarlemmermeer.

Hier zijn ook fietsroutes langs een aantal van deze bijzondere punten te vinden.

Meer over het kunstwerk “De Waterwolf” is te vinden in de film die die de makers op YouTube plaatsten