VIJFHUIZEN - Komend weekend zou het zover zijn. Tienduizenden bezoekers zouden in het Haarlemmermeerse Bos weer twee dagen genieten van optredens van honderden artiesten. Van house tot hardstyle, van trance tot dancehall, van hiphop tot techno. Door corona kan de 27e editie van Mysteryland niet doorgaan. Of toch wel? De organisatie verzon een list: Mysteryland gaat de lucht in. Zaterdagavond kunnen liefhebbers terecht bij Mysteryland online: Let’s Get High.

Alles is anders in de zomer van 2020. Door corona vielen heel veel activiteiten op allerlei terreinen stil. En net zoals de honderden andere festivals deze zomer niet doorgingen, geldt dat ook voor de traditionele afsluiter van het seizoen, Mysteryland. Dit zou in het weekend van 28-30 augustus voor het 18e opeenvolgende jaar plaatsvinden op het voormalige Floriadeterrein.

In de luchtballon

Maar niet voor niets is Mysteryland bekend om zijn creativiteit en zijn vermogen telkens te vernieuwen. De organisatie bedacht een online festival: letterlijk een nieuw hoogtepunt in de geschiedenis van Mysteryland, doordat het zich deels in de lucht afspeelt. Verschillende artiesten treden op in een luchtballon, onder wie Sefa, Sander van Doorn, Paul van Dyk, Vunzige Deuntjes Soundsystem en Mia More. Daarnaast zijn er acts vanaf verschillende locaties op de grond.

Acht ‘stages’

Mysteryland Let’s Get High is zaterdag 29 augustus van 19.00-1.00 uur gratis te volgen via live.mysteryland.com. Mysteryland biedt ook in deze online editie het volledige palet aan elektronische muziek aan. De meer dan vijftig artiesten zijn via acht verschillende ‘stages’ (podia) te volgen, onder andere de Mainstage, Q-dance, Vunzige Deuntjes x Desperado’s, Awesome Soundwave en Trance Energy. De kijker kan schakelen tussen de verschillende podia.

Opgenomen

De opnames voor deze editie zijn al gemaakt. In en boven Nijkerk zijn de dj’s met ballonnen de lucht ingegaan en hebben hun sets gespeeld. Vanwege Schiphol en het vliegverkeer mogen er naast drones ook geen luchtballonnen vliegen boven Haarlemmermeer.

Tomorrow is a mystery

Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery (Gisteren is voorbij. Vandaag is een geschenk. Morgen is een mysterie). De slogan van Mysteryland lijkt nu toepasselijker dan ooit. Of het festival volgend jaar door kan gaan is koffiedik kijken, maar de organisatie is optimistisch en wil sterker dan ooit terugkomen.