HOOFDDORP - Het is een groot probleem: jongeren die met messen lopen. Ook Haarlemmermeer ontkomt hier niet aan. De gemeente probeert met de campagne YouChoose jongeren te laten zien dat ze een keuze kunnen maken tussen messen en skills. Drie leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum vinden deze campagne een goed initiatief en gingen zelf aan de slag met een project voor school om het dragen van messen tegen te gaan; Messentrekkerij: een groeiend probleem onder jongeren.


Project

Lisa van der Post en Sjoerd Allewijn uit Nieuw-Vennep en Noa Dikkeboom uit Hoofddorp zijn alle drie 17 jaar en zitten in 6 VWO van het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp. Zij doen dit jaar eindexamen. Voor het eindexamen moeten ze onder andere voor het vak Maatschappijleer een bestaand maatschappelijk probleem in de regio aanpakken. Lisa van der Post:

De keuze van het onderwerp was vrij, als het maar een bestaand probleem was. Wij hadden een artikel gelezen over de steekpartij in Hoofddorp in december 2019. Daar waren we erg van geschrokken en wij wilden meer weten over dit onderwerp, waarom jongeren een mes dragen en dit ook gebruiken. Dat verklaart onze keuze voor het project: jongeren met een mes op zak.

Belangrijk
De drie VWO-leerlingen vinden het een belangrijk onderwerp. Sjoerd Allewijn: “Het is verschrikkelijk dat mensen verwond worden of overlijden door acties van jongeren met een mes. We willen natuurlijk wel dat er iets aan gaat gebeuren.” Noa Dikkeboom:

Jongeren vergooien een deel van hun leven. Ze denken niet na over de consequenties. Ze vinden het stoer om met een mes op zak te lopen. Maar ze weten niet wat ze in sommige situaties gaan doen. Als ze het mes ook echt gaan gebruiken, komen ze in de problemen.

Aanpak
Noa Dikkeboom: “Ons beginpunt was het opzoeken van alle steekincidenten uit alle kernen van Haarlemmermeer. Zo hebben we ons ingelezen. Daarna hebben we ons verdiept in de regels over steekwapens in onze gemeente. Zo kwamen we bij de campagne YouChoose. Echt een compliment voor de gemeente Haarlemmermeer dat zij deze campagne gestart zijn. De QR-codes naar de filmpjes van freerunners en de activiteiten die georganiseerd worden voor jongeren. Dat is echt een goed en creatief idee.” Lisa vult haar klasgenoot aan: “Als voorbereiding hebben we YouTube-filmpjes gekeken, onder andere van de NTR, het programma ‘Danny op straat’. Daar kwamen nogal schokkende beelden in voor. Helaas is het ons niet gelukt om statistieken te vinden over het aantal steekincidenten. Nadat we de voorbereiding afgerond hadden, moesten we een pitch geven met een plan van aanpak. Dat hebben we vorige week op school gepresenteerd.”

Doel
Sjoerd Allewijn: Het doel van het project is het bedenken van oplossingen voor dit maatschappelijke probleem. Daar zijn we nog mee bezig, zo ver zijn we nog niet, maar we hebben er wel verschillende ideeën over.

Lisa: “Wij denken dat er meer voorlichting moet komen op scholen. Er zijn wel veel programma’s over pestgedrag. Er zou ook op zo’n manier aandacht besteed kunnen worden aan het dragen van messen. Ook een campagne via instagram is een goede manier om jongeren te bereiken. De boodschap komt beter over als deze bij jongeren vandaan komt, uit hun eigen groep. Ze luisteren minder snel naar volwassenen of naar de gemeente.”

Noa Dikkeboom: “Sommigen dragen een steekwapen om stoer te zijn. Als andere jongeren een signaal afgeven dat het niet stoer is, stoppen ze er hopelijk mee.”
Wat de leerlingen wel op het netvlies hebben: “Jongeren worden beïnvloed door Drillraps. Gewelddadige muziek en video’s waarin met messen en machetes wordt gezwaaid. Dat is een heel slecht voorbeeld. Het zou goed zijn als de gemeente, of een andere overheid hier iets aan zou kunnen doen. Bijvoorbeeld praten met de mensen die deze video’s publiceren.”

Burgemeester
Dat de scholieren zich goed hebben voorbereid blijkt ook uit het feit dat ze burgemeester Marianne Schuurmans per mail vragen hebben gesteld over de campagne YouChoose. “Dat was een idee van meneer Mooij, onze docent,” zegt Lisa, “We hebben de burgemeester een mail gestuurd en we kregen heel snel antwoord. Dat verliep soepel.”

Afronding
Het is spannend voor Lisa, Noa en Sjoerd, want het project telt voor 30 procent mee voor het eindcijfer voor Maatschappijleer. Het eerste cijfer was in ieder geval prima: een 8,8 voor de pitch!