HOOFDDORP - De kortebaandraverij Hoofddorp vindt dit jaar niet plaats op de Kruisweg in Hoofddorp, maar is verplaatst naar de alternatieve locatie van Renbaan Dundigt in Wassenaar. Wethouder Cultuur Marja Ruigrok geeft het officiële startschot op zaterdag 4 september 2021 om 13.30 uur. “Fantastisch dat het de organisatie toch is gelukt om dit prachtige evenement te verplaatsen en het zo coronaproof toch mogelijk te maken.” aldus de wethouder.

Immaterieel erfgoed

De kortebaandraverij in Hoofddorp is in december 2020 benoemd tot immaterieel erfgoed. Voorafgaand aan de start van de draverij zaterdag 4 september vindt in het bijzijn van de wethouder de officiële bijschrijving plaats in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het zijn tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Voorbeelden van Immaterieel Erfgoed zijn onder andere de Passiespelen in Tegelen, de woonwagencultuur en de radiopiraterij.

Geschiedenis en ontwikkeling
De kortebaandraverij is een niet meer weg te denken evenement in Haarlemmermeer en kent een rijke geschiedenis. De eerste berichten over wedstrijden in Hoofddorp stammen uit 1850. De drooglegging was in volle gang en boeren schepten zondags tegen elkaar op: ‘Mijn paard is sneller dan dat van jou, wedden dat ik eerder in het café ben?’. Technologie en dierenwelzijn zijn in de loop van de tijd wel veranderd. In de jaren zestig is er een elektronische startinstallatie geïntroduceerd en sinds 2010 een finish-registratieapparaat.

Dierenwelzijn

Ook zijn er regelementen en protocollen waardoor het dierenwelzijn maximaal aandacht krijgt. De kortebaandraverij gaat niet van start als er geen dierenarts aanwezig is. En de zweep is afgeschaft. De paarden met pikeurs op de sulky’s razen met soms 60 kilometer per uur over de baan. En zoals bij alle officiële harddraverijen in Nederland wordt ook deze kortebaandraverij verreden onder toezicht van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport. Dit houdt in dat er een uitgebreide veterinaire controle is en dat de wedstrijd wordt gejureerd door beëdigde wedstrijdcommissarissen (keurmeesters).