UITHOORN - Inwoners van Uithoorn willen een eigen buurtwacht opzetten. Volgens veel Uithoornaars staan de voorvallen tijdens oudejaarsavond niet op zichzelf. Baldadigheid en criminaliteit vieren hoogtij, vooral in de omgeving van het busstation.


"De incidenten tijdens Oud en Nieuw zijn geen verveling te noemen. Dit is pure baldadigheid en totale minachting voor anderen en andermans eigendommen. Een jeugdhonk of hangplek faciliteren zal dan ook niets oplossen, dit zal naar alle waarschijnlijkheid gewoon worden gesloopt," zegt de Uithoornse Joanna Rijsdam tijdens het spoeddebat in de gemeenteraad.

Tijdens oudejaarsnacht trokken jongeren door Uithoorn als ware sloopkopels: meerdere uitgebrande auto's, een brand bij het buurtcentrum en tientallen kapotte ramen van bushokjes waren het gevolg.

Volgens Rijsdam is het wel vaker raak in de gemeente. Bij winkelcentrum Zijdelwaard en het busstation zorgen jongeren vaak voor overlast. "Als een groep hyena’s trekken ze door Uithoorn, op zoek naar problemen. Onlangs heb ik met mijn dochter van 13 aangifte gedaan op het politiebureau." De reden? "Terwijl zij met een bekende stond te praten bij het busstation, hield een groep jongens van ongeveer 13 á 14 jaar meerdere keren een brandende aansteker tegen haar hand. Als grapje."

Buurtwacht
Rijsdam wil nu samen met een andere inwoner een buurtwacht opzetten, in samenwerking met de politie en de gemeente. "Samen moeten we Uithoorn veiliger maken, maar dit kunnen wij als bewoners niet zonder jullie hulp", zegt Rijsdam.