HOOFDDORP - Op donderdag 19 november heeft in de Noordmeerstraat in Hoofddorp een integrale controle-actie plaatsgevonden. De gemeente Haarlemmermeer heeft samen met de politie, de Omgevingsdienst Noordzeekanaal, de Belastingdienst en netbeheerder Liander een aantal panden gecontroleerd.


Bij deze controle werden vier illegale woningen aangetroffen. Ook waren er een aantal bij de Omgevingsdienst niet bekende bedrijven. Verder werd een overtreding op het gebied van drank en horeca geconstateerd. En de Belastingdienst heeft 70.000 euro gevorderd vanwege een openstaande schuld. Er is één persoon aangehouden door de politie.

Twee weken geleden werd in één van de gecontroleerde panden een hennepkwekerij aangetroffen. Dit pand wordt drie maanden gesloten.

Deze integrale controles zijn bedoeld om tijdig eventuele misstanden te signaleren, te voorkomen en aan te pakken. Er wordt gekeken of er sprake is van schijnconstructies om crimineel vermogen wit te wassen, naar drugsdrugscriminaliteit, veiligheidsproblemen en gezondheidsrisico’s.

Voorkomen van ondermijnende criminaliteit
Drugscriminaliteit, uitbuiting van werknemers (arbeidsuitbuiting) en witwassen worden gezien als een vorm van ondermijnende criminaliteit, waar hard tegen opgetreden wordt. Burgemeester Marianne Schuurmans: 'Het kan niet zo zijn dat iemand die op een legale manier zijn geld verdient en daar belasting over betaalt, moet zien hoe een ander die alle regels aan z’n laars lapt, met alle risico’s voor omwonenden en het milieu, daar fors geld aan verdient en er ook nog eens mee wegkomt. Deze integrale controles zijn intensief, maar werpen hun vruchten af.'

Ondermijning
Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van de samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard wil de overheid dit zoveel mogelijk voorkomen.

De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Door deze gezamenlijke aanpak kan de overheid bijvoorbeeld strafrechtelijk vervolgen, illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en openstaande belastingen innen. Zo wordt de onaantastbaarheid van criminelen doorbroken.