HAARLEMMERMEER - De gemeente Haarlemmermeer organiseert op woensdag 4 maart een doorlopende informatiemarkt met de titel ‘Comfortabel wonen met nieuwe energie’. Inwoners kunnen inlopen en vragen stellen over onderwerpen als energiebesparing en de energietransitie. Er zijn ook verschillende korte presentaties.


De informatiemarkt is tussen 15.00 en 20.00 uur in een aantal zalen van het raadhuis in Hoofddorp. Bezoekers kunnen advies krijgen over het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Het is ook mogelijk een scan van een warmtebeeldcamera aan te vragen waarmee bij de woning energielekken kunnen worden opgespoord. Degenen die zich voor een energieadvies aanmelden, ontvangen een led-lamp of tochtstrip (gratis, zolang de voorraad strekt).

Brede opzet
De informatiemarkt is heel breed van opzet. Er is ook praktische informatie over bijvoorbeeld energie (en dus geld) besparen. Het gaat het ook over de vraag, hoe gaat Haarlemmermeer de komende jaren van het aardgas afgaat. Hoe kunnen de gemeente en de inwoners gezamenlijk optrekken? Welke subsidiemogelijkheden zijn er? Wat zijn de mogelijkheden van grootschalige warmtebronnen zoals datacenters? Inwoners met een idee of een initiatief voor energie-opwek of een aardgasloze wijk zijn ook welkom. Ze kunnen dit tijdens de markt bij de medewerkers van de gemeente aangeven.

Voor kinderen zijn er activiteiten: zij kunnen windmolentjes maken en testen welke vorm van de wieken de meeste wind vangt. Er zijn informatiestands van onder meer NMCX, Centrum voor Duurzaamheid, Tegenstroom (het energiebedrijf van de gemeente), de Energiebank, Winst uit je Woning en Meerwind.

Waarom een informatiemarkt?
In 2050 wil Haarlemmermeer CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat vanaf dat moment geen fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas meer worden gebruikt. Daarom is in Haarlemmermeer het Programma Energietransitie van start gegaan.

Aanmelden en informatie
Meld u aan door een e-mail aan energie@haarlemmermeer.nl. Laat in verband met de organisatie weten op welk tijdstip en met hoeveel personen u komt.