HAARLEMMERMEER - Meer dan 50 procent van de Haarlemmermeerse jongeren tussen 18 en 23 jaar voelt zich soms tot vaak eenzaam, zo blijkt uit de Jeugdnota. Dat is een hoger percentage dan vijf jaar geleden. Ook onder pubers komt eenzaamheid vaker voor. Vaak durven jongeren er niet over te praten. Kanosprinter Yuri Aarnoudse (18) uit Badhoevedorp zet zich in om dit taboe te doorbreken. “Je hoeft je echt niet te schamen. Eenzaamheid is iets waar iedereen wel eens doorheen gaat.”

Als kind maakte hij zelf ook een periode van eenzaamheid door, vertelt Yuri. “Zo tussen mijn zesde en mijn achtste ongeveer. Ik had geen aansluiting bij de andere kinderen. Dat ging over toen ik bij Scouting ging en daar vrienden kreeg, maar ik herinner me die tijd nog heel goed.”

Olympische Spelen

Inmiddels heeft Yuri een ‘hartstikke mooi leven’. Hij is een van Haarlemmermeers toptalenten op sportgebied. Nationaal en internationaal heeft hij al vele medailles behaald met kanosprinten (200, 500 en 1000 meter) en zijn droom is mee te doen aan de Olympische Spelen. Hopelijk al die van 2024. Yuri maakt deel uit van de CTS GROUP Young Talents, het topsport talententeam van Haarlemmermeer en krijgt daardoor extra begeleiding. Hij traint zo’n tien keer per week en zit in zijn laatste jaar vwo.

Yuri Aarnoudse traint dagelijks op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos. Foto: Margo Oosterveen

Iets terugdoen

De regiegroep Samen tegen Eenzaamheid Haarlemmermeer vroeg Yuri of hij zich als ‘ambassadeur’ wilde inzetten om eenzaamheid onder jongeren bespreekbaar te maken. Dat hij daar ja op zei, heeft deels te maken met zijn eigen ervaring als kind, maar is vooral ook omdat hij iets terug wil doen voor de maatschappij.

“Ik heb het heel goed. Ik heb de kans om te doen wat ik leuk vind, geniet enorm van mijn sport, reis veel en heb veel vrienden. Ik vind het belangrijk om ook iets voor anderen te kunnen doen, die het misschien even niet zo makkelijk hebben, die niet zo lekker in hun vel zitten.”

Sociale media

Dat zoveel jongeren zich eenzaam voelen, komt onder andere door internet, denkt Yuri. Kinderen en jongeren blijven meer thuis dan vroeger en gaan minder samen dingen doen.

“En door sociale media maak je natuurlijk wel makkelijk contact, maar daar zie je alleen het mooie plaatje. Het lijkt of het met iedereen supergoed gaat en dat iedereen alleen maar leuke dingen doet. En als het met jou niet zo tof gaat, voel je je alleen maar eenzamer. Dan kan je in een neerwaartse spiraal terechtkomen.”

‘Je hoeft je niet te schamen’

Hij snapt dat jongeren het moeilijk vinden om over eenzaamheidsgevoelens te praten.

“Ik begrijp dat het eng is, maar je hoeft je er echt niet voor te schamen. Ik denk dat iedereen wel zo’n periode heeft meegemaakt. Je moet zelf de eerste stap zetten om eruit te komen. Kijk of er in je omgeving iemand is die je vertrouwt en bij wie je je veilig voelt, in je familie of in de buurt. Vaak zijn er op school ook mensen bij wie je terechtkunt met persoonlijke problemen. En in Haarlemmermeer zijn allerlei organisaties die je kunnen helpen, zoals het JIP. Zet die stap, je bent echt niet alleen!”

Jongeren kunnen ook terecht bij een sociaal makelaar van MeerWaarde.

Yuri zit in een initiatiefgroep tegen eenzaamheid bij jeugd en jongeren waar de gemeente en verschillende organisaties aan deelnemen. “Daar worden acties besproken om eenzaamheid tegen te gaan en het taboe te doorbreken.” Hij zal bij verschillende evenementen aanwezig zijn en via zijn eigen sociale-mediakanalen ook regelmatig aandacht aan dit onderwerp besteden.

Week tegen Eenzaamheid

Van 1-8 oktober is de Week tegen Eenzaamheid. Organisaties in Haarlemmermeer hebben in deze week extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Kijk hier voor de activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid.